×

Recensie

Roots

05 mei 2011

The Webb Sisters

Savages

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Proper Records

Savages The Webb Sisters Roots 3.5 The Webb Sisters – Savages Written in Music https://writteninmusic.com

The Webb Sisters zijn Charley (1979) en Hattie (1981), afkomstig uit een muzikaal nest, geboren in het Britse Kent. De muziek die ze maken is geworteld in de Britse folkpop. Het zal dan ook niet verbazen dat je naast piano, gitaar en drums nog folky instrumenten hoort zoals harp en mandoline. Belangrijkste element van de muziek is toch wel de mooie (samen)zang van de zusjes. Dat gold al voor de albums A Piece Of Mind en Daylight Crossing, dat geldt nu ook voor hun nieuwste schijf: Savages.

Al zal de naam The Webb Sisters bij veel mensen in Nederland nog weinig belletjes doen rinkelen, toch hebben de zusjes wereldwijd al flink wat bekendheid, zelfs bij grote artiesten. Zo hadden ze de eer om te mogen zingen in de liveband van Leonard Cohen, tijdens zijn laatste, veel geprezen tour. Tussen 2008 en 2010 speelden ze wereldwijd liefst 247 shows. Op de DVD registratie Live In London staat het nummer If It Be Your Will (hieronder te vinden) waarop de dames een belangrijke bijdrage leveren. Dit prachtige nummer staat ook op Savages.

Charley en Hattie hebben inmiddels ook andere muzikanten overtuigd van hun kwaliteiten: zo vroeg Sting ze om te zingen op zijn album If On A Winter’s Night… Eenzelfde verzoek kwam van Natalie Maines (van The Dixie Chicks), zij wilde de Webb Sisters graag laten meezingen op haar versie van God Only Knows. Verder hebben de zusjes getourd met artiesten als Jamie Cullum, Rufus Wainwright, Jason Mraz, James Morrison en Katie Melua.

Om nog heel even door te gaan met ‘namedropping’: de producer van Savages is Peter Asher, Grammy Award winnaar die (al vanaf 1968) werkte met een enorme waslijst aan grootheden zoals James Taylor, Tony Joe White, Linda Ronstadt, Bonnie Raitt, 10,000 Maniacs, Cher, Diana Ross, Olivia Newton-John, Neil Diamond, Ringo Starr, Randy Newman en Morrissey.

Dan nu (eindelijk) meer over de muziek op Savages: het album telt dertien nummers die samen ruim drie kwartier duren. Zoals aangegeven, de invloed van de folk is overduidelijk te horen. Dat begint al door de harp op opener Baroque Thoughts. Toch hoor je vrij snel dat ook goed is nagedacht over hoe de muziek het beste gespeeld kan worden om een groot publiek te bereiken. Na zo’n anderhalve minuut knalt de hitpotentie uit de speakers. Datzelfde geldt voor Calling This A Life: het begint ingetogen en folky, zodra het refrein inzet, laten de dames horen dat ze toch gewoon in 2011 leven en hoor je volop de pop-invloeden. Op titeltrack Savages komen ze zelfs met een electrobeat.

Naast folk zijn ook invloeden van country de dames niet vreemd: het uptempo Burn is daar een prima voorbeeld van. Dit nummer past goed in de lijn van muziek waarmee bands als Lady Antebellum en Sugarland de wereld aan het veroveren zijn. En met In Your Father’s Eyes en 1000 Stars kent Savages nog meer van zulke nummers.

Invloeden van folk en country lijken voor The Webb Sisters nog niet voldoende om het album te vullen, zo blijkt bij het beluisteren van het nummer Amelie’s Wife. Dat verrast namelijk met een fijne, wat bluesy slide. En toch, ook gaandeweg dit nummer komt de pop weer naar voren.

Vanuit commercieel oogpunt is het slim, wat de dames doen. De laatste tijd blijkt keer op keer hoe succesvol deze mix van oude invloeden in nieuwe jasjes is. Het zal dan ook niet verbazen als dit album hun grote doorbraak gaat worden. Aan de andere kant, hierin schuilt ook wel een risico, namelijk het gevaar om van zoetgevooisd door te slaan naar zoet… naar glad. Om zo te verworden tot ‘eenheidsworst’. Ach, waarom nu al praten over risico’s, als The Webb Sisters op Savages nog gewoon aan de goede kant van de streep blijven? Oftewel, gewoon genieten van dit album! 1. Baroque Thoughts
 2. Calling This A Life
 3. Words That Mobilise
 4. Savages
 5. Dark Sky
 6. Burn
 7. Amelie's Smile
 8. If It Be Your Will
 9. In Your Father's Eyes
 10. Blue And You
 11. 1000 Stars
 12. The Goodnight Song
 13. Yours Truly