×

Recensie

Alternative

02 december 2012

The Waxbills

When Love Comes

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: DGR Music

When Love Comes The Waxbills Alternative 4 The Waxbills – When Love Comes Written in Music https://writteninmusic.com

The Waxbills zal bij de meesten van ons niet in de platenkasten voorkomen. De Canadezen brachten dit jaar alweer de derde langspeler uit. Na The Way It Goes in 2008 en Hard To Lose in 2009 is When Love Comes het eerste album dat behalve in thuisland Canada ook in Europa is verschenen.

The Waxbills bestaat uit leadzanger/gitarist Nathan Warriner, basgitarist John Albers en drummer Brandon Ainsley. Warriner bracht voor het bijeenkomen van de bandleden al solowerk uit en vond zijn bandmaten bij toeval toen ‘ie z’n materiaal live wilde spelen. Eerder werk is duidelijk beïnvloed door bijvoorbeeld The Kinks en Pulp.

When Love Comes heeft twee ‘kanten’, van elke vijf nummers. De band maakt rockmuziek, maar wel met ontzettend veel verschillende invloeden. Opener When Love Comes is prachtig. Er wordt met behulp van zoete vocalen van een zangeres meteen een dromerig en ruimtelijke sfeer gecreëerd en er klinkt country en folk door. Er is heel goed nagedacht over het lied, alles klopt. Nummer twee klinkt vrolijk als The Kooks en ook Break Free begint als een typische britpopsong maar heeft weer een eigen mystiek geluid. Een heerlijke samensmelting tussen dreunende bassen en drums en spookachtige tonen. Animals klinkt heerlijk gepolijst en afsluiter van de eerste kant Blood On The Road creëert met mondharmonica en griezelige achtergrondvocalen en geklap als een spannend verhaal verteld rond een kampvuur.

Op kant B klinkt Warriner vaak verdacht veel als de Belgische Milow. Het opent met een nummer zo vrolijk als First Aid Kit. Skeleton Man gaat erin als koek. Bells en Let Us In zijn weer lekker country, compleet met banjo en akoestische gitaar. Weak Man klinkt bluesy en bevat zelf saxofoons. Bassist Albers neemt de vocalen op zich op afsluiter Shattered, een kalm troosteloos lied dat verwijst naar de oude Pink Floyd-dagen.

When Love Comes is een geweldig veelzijdige plaat, met de juiste promotie zou dit toch een prima band kunnen zijn voor zomerse festivals in ons landje.

Tracklisting When Love Comes:

When Love Comes
First Aid Kit
Break Free
Animals
Blood On The Road

Skeleton Man
Bells
Let Us In
Weak Man
Shattered