×

Recensie

Alternative

23 mei 2019

The Waterboys

Where The Action Is

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Cooking Vinyl

Where The Action Is The Waterboys Alternative 4 The Waterboys – Where The Action Is Written in Music https://writteninmusic.com

Mike Scott, grondlegger van en stuwende kracht achter The Waterboys heeft zijn tweede jeugd gevonden. Het vorige album Out Of All This Blue liet al een zeer overtuigende band horen: geestdriftig en vol energie. Dat is bij Where The Action Is nog meer het geval. Het titelnummer werpt zich als het ware uit de startblokken naar voren met een heerlijke riff van Mike. Het nummer heeft de kracht van een wervelwind, geworteld in delen rock en soul met de heerlijke stemmen van Jess Kavanagh en Zeenie Summers op de achtergrond, met swingende Hammondpartijen van Brother Paul (Brown) en flitsende solo’s van de langjarige metgezel van Mike, Steve Wickham, op de fuzz fiddle zoals alleen hij dat kan.

Aan niets is te horen dat de band er al meer dan dertig jaar op heeft zitten. Het tweede nummer London Mick is een heerlijk rockende ode aan Mick Jones, de voormalige gitarist van The Clash. Mike heeft uit zijn eigen ervaringen geput om deze fraaie ode op muziek te zetten. Er zijn in de muziekgeschiedenis beduidend slechtere odes ten gehore gebracht. Je krijgt er zin van om The Clash nog eens op te zetten. Het derde nummer Out Of All This Blue was oorspronkelijk bedoeld als titelnummer van het vorige album. Mike kreeg het toen echter niet te pakken in de vorm die hij erbij in gedachten had. Of het nu de definitieve vorm heeft gekregen, is de vraag. Het is wel een erg mooi nummer geworden, door Mike geschreven voor een vriend die het moeilijk had, is het een nummer dat geladen is met positiviteit en dat wijst op hoe een moeilijke situatie uiteindelijk ook in iets positiefs kan uitmonden. Soulvol en licht bluesy, met heerlijke blazers in het nummer verwerkt, is het een nummer dat ook echt kan raken.

Right Side Of Heartbreak (Wrong Side Of Love) is de eerste single van het album. Mike doet datgene wat hij als de beste kan: liedjes schrijven. En dit is er weer zo een. Een nummer dat soul mengt met moderne klanken en waarin de stem van Mike heerlijk contrasteert met de dameszang. In My Time On Earth is The Waterboys anno 2019. De openingsklanken hadden van een van de eerste albums kunnen zijn, de productie is echter duidelijk van nu. In het refrein geeft Mike zich bloot, hij wil zich juist ook uitspreken over waarheid, over waar het hart voor staat. Mooi om het vuur bij Mike nog eens zo te horen klinken. Prachtig contrasterend weer met de stemmen van de dames. De Hammond aanwezig, maar minder ronkend. Ladbroke Grove Symphony reflecteert eveneens eerder werk van The Waterboys. De stuwende pianoklanken die we zo kennen van hun grootste hit, een bijna jachtige zang van Mike, maar dan met de jaren ervaring van nu. Dat maakt dat de snelheid zich laat koppelen aan een zekere rust. De muziek en het ritme van de woorden van Mike ademen tempo, maar Mike zingt buitengewoon relaxed. Mooi nummer!

De drie erna volgende nummers Take Me There I Will Follow You, And There’s Love en Then She Made The Lasses-O laten The Waterboys van hun meest experimentele kant horen. Aanhakend in beleving bij het vorige album en dus bruisend van leven, zo klinkt het eerste nummer. Het tweede is meer reflectief. Een mooie samenwerking met Simon Dine, de Engelse producer. Ingetogen en fraai. Luisteren en genieten het devies. Het derde is een bewerking van een gedicht van Robert Burns, de beat maakt het experimenteel. Steve Wickham laat het echter als vanouds klinken.

Het slotnummer heet Piper At The Gates Of Dawn. Het nummer is opgebouwd als soundscape door Brother Paul, Steve Wickham, drummer Ralph Salmins en bassist Aongus Ralston waarna Mike naderhand de zang, of liever het gesproken woord opnam. Het nummer is een fraaie op muziek gezette vertolking van het zevende hoofdstuk van The Wind In The Willows. Het is zeer fraai uitgevoerd en de band heeft de juiste toon weten te zetten voor het slotnummer dat meer dan negen minuten duurt. Het nummer had niet meer een tegenhanger kunnen zijn van de openingstrack dan het nu is. Waar dat nummer de speakers uitknalt, is het met Piper At The Gates Of Dawn alsof de dag er op zit. Gemoedelijk klinkt het en al helemaal als het richting slot van het nummer gaat. Een mooi en passend contrast.

Where The Action Is is een album dat je van The Waterboys mag verwachten. Juist omdat het zich niet laat voorspellen. Klassieke Waterboys? Kun je krijgen, maar wel zoals opper Waterboy Mike dat voor je bedacht heeft. En daarmee is het dus nooit gewoon klassiek. Het is heerlijk om te zien dat de band, meer dan dertig jaar na het debuut zichzelf is gebleven. Als liefhebber van The Waterboys weet je dat het nieuwe album van je favoriete band niet de zoveelste versie wordt van tot op het bot afgekloven en tot ellende toe gespeelde hits. The Waterboys nemen de vorm aan die zij willen, klinken zoals zij willen klinken. En dat is ook hier weer buitengewoon verrassend. Hoogstaande diversiteit en sterk uitgevoerd. Het belooft een mooi jaar te worden voor de liefhebbers van Mike Scott en de zijnen. Niet alleen is er het nieuwe werk, de band meldt zich straks ook weer in Nederland; iets om naar uit te kijken. Eerst maar eens genieten van het nieuwe album. Mooi dat het geworden is!

Tracklisting Where The Action Is:

 1. Where The Action Is
 2. London Mick
 3. Out Of All This Blue
 4. Right Side Of Heartbreak (Wrong Side Of Love)
 5. In My Time On Earth
 6. Ladbroke Grove Symphony
 7. Take Me There I Will Follow You
 8. And There’s Love
 9. Then She Made The Lasses-O
 10. Piper At The Gates Of Dawn


 1. Where The Action Is
 2. London Mick
 3. Out Of All This Blue
 4. Right Side Of Heartbreak (Wrong Side Of Love)
 5. In My Time On Earth
 6. Ladbroke Grove Symphony
 7. Take Me There I Will Follow You
 8. And There's Love
 9. Then She Made The Lasses-O
 10. Piper At The Gates Of Dawn