×

Recensie

Pop

16 oktober 2011

The Waterboys

An Appointment With Mr Yeats

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Proper

An Appointment With Mr Yeats The Waterboys Pop 3.5 The Waterboys – An Appointment With Mr Yeats Written in Music https://writteninmusic.com

Tijdens de eerste tour van The Waterboys in Ierland, in 1984, maakte frontman Mike Scott nader kennis met de poëzie van William Butler Yeats (1865-1939). Op het prachtige, lyrische album This Is The Sea (1985) werd de invloed van de Ierse dichter al merkbaar; de plaat ademde mythologie, mystiek en Ierland. De gedichten van Yeats leken zich goed te lenen voor de muziek van The Waterboys, iets wat Scott zich bij het lezen van het gehele oeuvre van de dichter steeds meer bewust werd. Het leidde in 1988 tot het nummer The Stolen Child, een muzikale bewerking van een gedicht van Yeats.

En nu is er dan een album dat volledig gestoeld is op Yeats’ poëzie. An Appointment With Mr Yeats put uit een rijk instrumentarium waarin ook plaats is voor een tweede stem (Katie Kim), orgel, viool (oudgediende Steve Wickham), trombone, fluit en hobo. De stem van Mike Scott is door de jaren heen warmer en voller geworden en daarmee ook radiovriendelijker. Dit bleek al vanaf de jaren negentig; de band- en solo-albums die Scott toen uitbracht klonken wat ‘gearriveerder’ maar wisten niet altijd te overtuigen. Het wat unheimische debuutalbum uit 1983 en de ruwe maar gloedvolle ‘big music’ van A Pagan Place (1984) en This Is The Sea (1985) bleken achteraf toch de meest onderscheidende platen van The Waterboys, al hadden onder meer Fisherman’s Blues (1988) en Dream Harder (1993) zeker ook hun momenten.

An Appointment With Mr Yeats sluit, zoals verwacht, qua sound dan ook aan op het solowerk van Mike Scott en het latere bandmateriaal, en dat kenmerkt zich door een wat gangbaarder geluid waarin Scotts warme en eloquente voordracht domineert. Een ruwer geluid, waarin Scott een klein stapje terug doet, had wellicht tot een iets spannendere plaat geleid.

De erfenis van Yeats is echter veilig in de handen van bewonderaar Mike Scott. Hij laat zich immers al meer dan 25 jaar inspireren door de dichter en goedkoop sentiment zul je bij hem nooit aantreffen. De opener van dit nieuwe album, The Hosting Of The Shee is meeslepend en ademt die typische Waterboys-grootheid in een moedig voortdreunend nummer vol schaamteloze romantiek. Een vinnige gitaar zorgt er voor dat de song in balans blijft. News For The Delphic Oracle mixt mythologie en mystiek van de natuur met oude walsmuziek in de stijl van Tom Waits en Kurt Weill. An Irish Airman Forsees His Death laat ontspannen drums en smaakvol hobospel horen. De onstuimige violen en de effecten op Scotts zang in Mad As The Mist And Snow zorgen voor een welkome rafelrand op dit album.

Wie Mike Scott altijd heeft gevolgd wist dat dit eerbetoon er eigenlijk al heel lange tijd aan zat te komen. En nu An Appointment With Mr Yeats er eindelijk is, kunnen we in ieder geval stellen dat The Waterboys er een van hun beste platen van de afgelopen twintig jaar mee afleveren. 1. The Hosting Of The Shee
 2. Song Of Wandering Aengus
 3. News For The Delphic Oracle
 4. A Full Moon In March
 5. Sweet Dancer
 6. White Birds
 7. The Lake Isle Of Innisfree
 8. Mad As The Mist And Snow
 9. Before The World Was Made
 10. September 1913
 11. An Irish Airman Foresees His Death
 12. Politics
 13. Let The Earth Bear Witness
 14. The Faery's Last Song