Recensie

13 augustus 2018

The War And Treaty

Healing Tide

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Strong World

Healing Tide The War and Treaty Roots 4 The War And Treaty – Healing Tide Written in Music https://writteninmusic.com

Achter de artiestenaam The War and Treaty schuilt het echtpaar Tanya en Michael Trotter. Tanya groeide op in de omgeving van Washington DC en daar ontmoette ze op een festival In Maryland waar ze het podium deelden Michael Trotter Jr.  verhuisde met zijn moeder broer en zuster ooit vanuit Cleveland naar Wahington  om daar sporadisch in en uit de daklozenopvang te belanden. Als gewonde militair begon hij te schrijven over zijn ervaringen aan het front en zijn aangrijpende odes aan gevallen strijdmakkers bleven niet onopgemerkt en begeleiden menige uitvaart.

Op  dit debuut tekent  Michael voor alle tracks, in het enkel door tamboerijn en wat voetengeschuifel vergezelde Love Like There’s No Tomorrow wordt meteen duidelijk dat  dit duo een waar godsgeschenk is. Michael heeft al een ongemeen krachtige stem en als Tanja haar man bijspringt  waan je je in een  lang vervlogen muzikaal tijdperk waarin de soul triomfeerde met lui als Bobby Womack en The Staple Singers. Beurtelings komen  Michael en Tanja  op de voorgrond in verscheurende duetten die onveranderlijk op onvoorwaardelijke overgave leunen.

Of het nu een ritmisch rockende R&B stamper zoals de titeltrack betreft of het opzwepende Are You Ready To Love Me. Als het tempo even vertraagt in Hearts, een verfijnde countrysoul ballade en het jazzy Jeep Cherokee Laredo of voor een meer luchtige benadering gekozen wordt in  One And The Same. Nergens valt een zweem van enige vrijblijvendheid te bespeuren. Het door orgel If It’s In Your Heart ademt een identieke sfeer uit als het soulballadewerk uit de jaren zestig en het benadert met de krachtige uithalen uithalen en growls van het echtpaar moeiteloos het niveau van die onaantastbare preachin’ soulstuff.

In Here Is Where The Loving Is At wordt met fiddle, harmonica en de door producer Buddy Miller geëngageerde Emmylou Harris even het folkpad verkent. We trekken de verdienste van La Harris geenszins in twijfel maar als daarna All I Wanna Do voorbij raast of je het meeslepende It’s Not Over Yet beluistert, weet je het meteen. Zo’n sterk verbonden span duldt geen inmenging van buitenaf. “It’s in the soul, it’s in the blood”. 1. Love Like There's No Tomorrow
 2. Healing Tide
 3. Are You Ready To Love Me?
 4. Hearts
 5. Jeep Cherokee Laredo
 6. One And The Same
 7. If It's In Your Heart
 8. Here Is Where The Loving Is At
 9. All I Wanna Do
 10. It's Not Over Yet
 11. Little New Bern