×

Recensie

Alternative

01 september 2016

The Veils

Total Depravity

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Nettwerk

Total Depravity The Veils Alternative 4 The Veils – Total Depravity Written in Music https://writteninmusic.com

De opnamen van het vijfde album van The Veils, namen twee jaar in beslag. Het eindresultaat mag er zijn. Total Depravity is volwassen, evenwichtig, rijk gevuld en kan zich dan ook meten met de beste werken van de band. De plaat werd mede geproduceerd door Adam Greenspan, die we kennen van Arcade Fire en Nick Cave en dat is te horen: Total Depravity is donker en sfeervol. The Veils mag Tim Burton en David Lynch onder zijn fans scharen en dat is niet bepaald verrassend.

‘Better stay put…’, aldus Finn Andrews in de verrassend elektronisch getinte, verontrustende opener Axolotl. De dreiging blijft aanwezig op A Bit On The Side, waarin Andrews’ kopstem mooi aftekent tegen een dreigende atmosfeer. Spanningen en intriges tussen (ex-)geliefden in een broeierige, nachtelijke woestijnstad, dat is waar deze song over lijkt te handelen. De zware grooves van Low Lays The Devil krijgen extra kleur van vintage orgels. The Veils weten de luisteraar met gemak binnen te trekken in de eerste tien minuten van dit nieuwe album.

Halverwege Total Depravity zoekt de band het experiment door meer dwarse elektronica te gebruiken: Kind Of Chrome en Here Come The Dead draaien om spoken word en een spannend machinaal geluid. De fraaie, klagerige indiepop van Swimming With The Crocodiles leunt op een electrobeat en is een stuk conventioneler, maar niet minder geslaagd. Dat geldt ook voor de donkere romantiek van In The Blood, een bijzonder sterke track die een lichte trance teweegbrengt.

Naar het eind toe laten The Veils fraaie barokke pop horen op onder meer House Of Spirits (‘Well since they made this their home / It’s no longer my own…’) en imposante postpunk noir op de titeltrack. Do Your Bones Glow At Night? klinkt dan weer als een sinistere remix van 16 Horsepower, al breekt de zang van bassiste Sophia Burn de spanning wat.

Deze ‘terugkeer’ van The Veils verdient alle aandacht. Total Depravity is een substantiële, uitgebalanceerde plaat die met elke song een nieuw en zinderend boek opent. 1. Axolotl
 2. A Bit on the Side
 3. Low Lays the Devil
 4. King of Chrome
 5. Swimming with the Crocodiles
 6. Here Come the Dead
 7. In the Blood
 8. Iodine & Iron
 9. House of Spirits
 10. Do Your Bones Glow at Night?
 11. In the Nightfall
 12. Total Depravity