×

Recensie

Alternative

14 september 2021

The Vaccines

Back in Love City

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: AWAL

Back in Love City The Vaccines Alternative 4 The Vaccines – Back in Love City Written in Music https://writteninmusic.com

Ze kunnen er ook niks aan doen, maar met een bandnaam als The Vaccines verwacht je een antwoord van de indiepoppers over hoe zij zich in het hele corona tijdsgebeuren plaatsen. Nou, ze zetten zichzelf ergens in het midden neer. Muziek herenigt en brengt demonstrerende tegenstanders met de ingeënte meerderheid samen.

En waar treffen ze elkaar? Precies op de plek waar de Love City zich bevindt. Want in principe wil iedereen toch hetzelfde? Verbroedering door samen te fuiven, te dansen en de liefde te bedrijven. The Vaccines verpakken de dagelijkse ernst in een flinke dosis aan luchtigheid. Maar als die feestverpakking er vanaf gehaald is, blijkt er voornamelijk leegte en onvervulbare toekomstperspectieven in het hulsel te zitten. Escapisme in de heftige elektronische Jump Off the Top rockabilly, XCT cyberpunk en agressief hakkend in Peoples’ Republic of Desire.

Back In Love City is de wereld in een veilige modus, een soort van futuristische Los Angeles, Sin City 2.0. De superhelden van Marvel en DC Comics vervangen de legendarische Hercules en Conan iconen in het narcistische tegenstrijdige Paranormal Romance liefdesliedje. We zijn onze eigen hoofdrolspelers in de Headphones Baby real life soap, te volgen op YouTube, Facebook en andere vormen van Social Media. Relaties ontstaan via Tinder, het aantal likes op geplaatste berichten geeft het ontastbare getal van volgbare vrienden aan.

Argwanend maar ook verlangend aanschouwen de Londenaren de inwoners van de Verenigde Staten, die al jarenlang woonachtig in een zelfgecreëerde afkoopbare dromenmaatschappij zijn. Men leeft daar in een hedendaagse egocentrische gedigitaliseerde westernfilm waarbij in het verleden al een uitgerangeerde cowboy van het witte doek stapt om zich als presidentiële volksvertegenwoordiger te presenteren; gevolgd door twee telgen uit een geslaagde olieboerenfamilie en een geldschietende vastgoed ondernemer.

Vanuit de in El Paso gelegen studio kijken ze tegen de deprimerende denkbeeldige rouwzwarte grenslijn aan welke Mexico van de Verenigde Staten moet scheiden. The Vaccines bouwen hun eigen Wall Of Sound in Pink Water Pistols, een remedie tegen de geplande muur die een geïsoleerde werking en onderscheid oproept. De Britten beseffen donders goed dat de Brexit een soortgelijk effect heeft, maar richten zich vooral op de digitale weg naar Het Beloofde HeartLand Amerika. Het thuisfront vertoont al genoeg verzet met de herleving van de anarchistische punkgedachtes, die opschuddende rockende fase van What Did You Expect from The Vaccines? ligt alweer 10 jaar achter ze.

De semi-opgefokte kwaadaardigheid en vintage (Savage) glamrock uitspattingen van weleer hebben zich tot een neonlichten glamdisco sound ontwikkeld. De glitters, de ballonnen, de slingers en feeststemming zijn nog steeds in de retro opgeblazen Alone Star aanwezig, maar zichtbaar vervaagd en aan vernieuwing toe. De duisterheid van de Mexicaanse Día de Muertos (Dag van de Doden) feestdag dwaalt hier als een transparante geestverschijning doorheen.

De Texaanse Wanderlust woestijnrocker is een roekeloze Route 66 roadtrip, die de spookrijdende dwarsheid van de band nogmaals benadrukt. Heerlijk tegen het verkeer in rijdend, alle gevaarlijke consequenties voor lief nemend. Back in Love City is een luidruchtig protest tegen de huidige maatschappij, volgepompt met hoop en liefde. 1. Back in Love City
 2. Alone Star
 3. Headphones Baby
 4. Wanderlust
 5. Paranormal Romance
 6. El Paso
 7. Jump Off the Top
 8. XCT
 9. Bandit
 10. Peoples' Republic of Desire
 11. Savage
 12. Heart Land
 13. Pink Water Pistols