×

Recensie

World

28 mei 2014

The Upsessions

Shake It!

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Shake It! The Upsessions World 3.5 The Upsessions – Shake It! Written in Music https://writteninmusic.com

Reggae op klompen? Ganya tegen een achtergrond van molens? Bob Marley‘s Nederlandse kleinkinderen? Misschien dat de gekozen gedachtegangen niet helemaal waarheidsgetrouw zijn, maar feit is dat The Upsessions weten hoe je een basloopje maakt dat de geest van de vroege reggae ademt, een orgelpartij die je gedachten verplaatst naar Jamaica en een stem die zo uit een dance hall van Trenchtown kon komen. Early reggae en ska. Dat is wat The Upsessions ooit als inspiratie hadden.

Nu, in de samenwerking met Lee ‘Scratch’ Perry laten de mannen rondom Boudewijn ‘Boss’ van Trigt horen dat ze met hun roots reggae het kunstje volmaakt beheersen. De stem van Boss klinkt alsof hij elke dag wakker wordt op Jamaica en de feel van de muziek is in alle opzichten authentiek. The Skatalites, Desmond Dekker, The Upsetters, Toots and the Maytalls laten groeten. Deze band live zien, is ongetwijfeld een feestje.

Het is de vierde langspeler van de mannen die in hun vakgebied sowieso binnen de Nederlandse grenzen op eenzame hoogte staan; de bands die terug gaan naar de oorsprong van de reggae en ska zijn zeer dun gezaaid. Waar de instrumentatie en de productie, met het gesproken woord van Lee Perry zorgen voor een authentiek gevoel, zijn het de teksten van het zestal die enigszins doen fronsen. Natuurlijk, seksualiteit hoort bij het menselijk bestaan, nog even los van de functie die hieraan verbonden is voor instandhouding van de mens en, ja, het gaat niet aan om in 2015 enige preutsheid aan de dag te leggen.

Toch komt de vraag op of de, ongetwijfeld olijk bedoelde, teksten de meest passende boodschappen bij de roots reggae zijn. Jawel, het spelen met woorden is een gave, zeker als het de mogelijkheid geeft een ‘double entendre’ in de muziek te vangen. De vraag is echter in hoeverre de gehanteerde teksten aansluiten bij de muziekstijl die, zeker in de oorsprong, vaak ook een kritische kijk op de wereld, spiritualiteit of de verering van ganya in zich droeg. Nu zit het met dat laatste ook wel goed in de tracks op dit schijfje. De balans slaat misschien wel wat door naar de wat meer expliciete teksten. Niet noodzakelijk om de muziek van The Upsessions cool te laten zijn. Dat is de muziek ook zo wel.

Wie de teksten niet het belangrijkste vindt en vooral van de muziek wil genieten, die slaagt daar aardig in. De reggae van de mannen trok ook Tim Knol over de streep om zijn zang te lenen aan Keep On Loving You. Het is een verfrissende keuze van The Upsessions om Tim te laten zingen; niet dat de stem van Boss niet passend zou zijn, de stem van Tim levert juist een mooi contrast met de leadzang van Boudewijn.

Samengevat: een lekker reggae album dat een band laat horen die weet waar hun krachten liggen en die deze ontegenzeggelijk inzet. Waar de grenzen van de reikwijdte voor The Upsessions liggen, laat zich alleen maar raden. Hun vrolijkheid en instrumentale capaciteiten kunnen de band ver brengen. Dat is hen van harte gegund.

Tracklist Shake It!
1. The Big Bamboo Treat
2. Shake It
3. Keep On Loving You (ft. Tim Knol)
4. Hold Your Wining
5. Punani Strike
6. Collie Weed
7. Dirty Cash
8. Kitty Bush
9. 100.000.000 Tons Of Reggae
10. I Will Be Yours
11. Cool The Pepper
12. Look Who Dem A Boss Now
13. Funky Lumpini
14. Millicent (go big up your waist)
15. Sweet Pussy Bad Cat