×

Recensie

Rock

12 februari 2018

The Temperance Movement

A Deeper Cut

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Earache Records

A Deeper Cut The Temperance Movement Rock 4.5 The Temperance Movement – A Deeper Cut Written in Music https://writteninmusic.com

Over het Britse gezelschap The Temperance Movement hebben we hier al diverse keren lovend geschreven. Dat begon bij het sterke debuut, ging verder tijdens concerten en zette zich in iets mindere mate voort met het tweede album White Bear. Inmiddels is het derde album een feit en we kunnen verklappen dat de band wederom veel lof zal oogsten.

Na het vertrek van gitarist Luke Potashnick een paar jaar geleden is ook drummer Damon Wilson opgestapt. Het vertrek van twee langharige rockers heeft wel wat consequenties gehad op het ruige karakter van de band. Kwalitatief is er geen impact, maar The Temperance Movement rockt wel wat minder hard dan op het debuut. De invloeden van The Faces en The Black Crowes zijn op A Deeper Cut nog alomtegenwoordig. De band is door het aantrekken van gitarist Matt White wel weer een kwintet. Sterkste troef is en blijft zanger Phil Campbell die heerlijk rauw kan schreeuwen, maar in rustige liedjes de juiste snaar weet te raken. Tot onze stomme verbazing staat de band nog steeds niet op de grote rock- en popfestivals. Zitten die programmeurs te slapen of zit de band op een label dat nog geassocieerd wordt met tyfusherrie?

A Deeper Cut gaat voortvarend van start met Caught In The Middle, een energieke stamper met een lekkere beat. Net zo verslavend zijn Built-In Forgetter en Love and Devotion. De stem van Campbell staat voor in de mix en de gitaren klinken vet en rauw. De ritmesectie klinkt precies zoals je bij dit type muziek zou verwachten en treedt nergens op de voorgrond. Bij het fraai ingetogen titelnummer krijgt Campbell opnieuw een kans om te laten horen hoe goed hij is. Het is een nummer dat als het door Coldplay was opgenomen een wereldhit zou opleveren. Het swingende Backwater Zoo is een persoonlijke favoriet omdat het de swing heeft die Lynyrd Skynyrd op hun eerste albums had. De honky tonk piano is een gouden vondst, je hoort de geest van Ronnie van Zant en Steve Gaines bijna rondwaren tijdens dit nummer.

Na opnieuw een sterke ballad in de vorm van Another Spiral krijgen we twee energieke stampers waarna het album wordt afgesloten met drie ingetogen nummers Children, There’s Still Time en The Wonders We’ve Seen. Elk van die liedjes is zeer de moeite waard, maar het maakt de sequencing van dit album wel merkwaardig. Een andere volgorde had het album nog wat beter gemaakt. Vreemde zaak want die rasmuzikanten horen toch ook dat het wel allemaal erg soft eindigt. Waar blijft die knallende afsluiter? Afijn, het laat onverlet dat The Temperance Movement met A Deeper Cut opnieuw een sterk album heeft afgeleverd. Hopelijk komt die welverdiende doorbraak er nu ook echt.

Tracklist A Deeper Cut:

 1. Caught In The Middle
 2. Built-In Forgetter
 3. Love And Devotion
 4. A Deeper Cut
 5. Backwater Zoo
 6. Another Spiral
 7. Beast Nation
 8. The Way It Was And The Way It Is Now
 9. Higher Than The Sun
 10. Children
 11. There’s Still Time
 12. The Wonders We’ve Seen


 1. Caught In The Middle
 2. Built-In Forgetter
 3. Love And Devotion
 4. A Deeper Cut
 5. Backwater Zoo
 6. Another Spiral
 7. Beast Nation
 8. The Way It Was And The Way It Is Now
 9. Higher Than The Sun
 10. Children
 11. There's Still Time
 12. The Wonders We've Seen