×

Recensie

Pop

22 augustus 2013

The Teardrop Explodes

Wilder (expanded edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Polydor

Wilder (expanded edition) The Teardrop Explodes Pop 4.5 The Teardrop Explodes – Wilder (Expanded Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Wilder, het uitstekende vervolg op het klassieke debuut Kilimanjaro, liet nog meer horen wat een geweldig songschrijver Julian Cope eigenlijk was.

Toen Wilder uitkwam in december van 1981, bleek al snel dat het een vrij grote breuk was met de positieve en ingenieuze, op laat Amerikaanse jaren 60 bands geïnitieerde, popsound van debuut Kilimanjaro (oktober 1980). De eerste single Passionate Friend was dan nog wel een slimme crossover van de oude sound naar de nieuwe, meer Britse, sound die door drugs en de tijdgeest een geheel andere The Teardrop Explodes liet horen. Wilder werd er, op het eerste gehoor, een minder gemakkelijk te doorgronden album door, maar met de tijd kan ook deze tweede (en officieel laatste) Teardrop Explodes als meesterwerk gezien worden. Vooral als we, met terugwerkende kracht, horen welke elementen van het songschrijverschap Julian Cope, die alle songs voor Wilder schreef, toen al bezat en hij later zo slim in zijn solo carrière verwerkte. Wilder was daarmee, nog meer dan Kilimanjaro, de bakermat van het grote songschrijftalent van Julian Cope.

Albumopener Bent Out Of Shape is een sterke albumopener met een slimme hook en een fijne funky bassline. Een track die, mede door de blazerssectie, nog erg aan Kilimanjaro doet denken. Ook het meer dan geweldige Colours Fly Away doet nog aan de songs op het debuut denken. Met het trippy Seven Views of Jerusalem (geweldige baslijn en intrigerend gitaarwerk) wordt de sfeer langzaam veranderd. Met het lekker hoekige Pure Joy en Falling Down Around Me worden fraaie nieuwe muzikale wegen bewandeld. Songs die sober en met veel ruimte zijn opgenomen en Cope’s stem laten gloreren. Met het geweldige The Culture Bunker (een fraaie ode aan muziekstad Liverpool zoals die zich dan ontwikkeld compleet met een herinnering aan The Crucial Three, de band die Cope had met Pete Wylie (Wah!) en Ian McCulloch (Echo and The Bunnymen), komen de contouren van het meesterwerk, dat Wilder is, tot volle bloei. De fijne funky bas, de subtiel opgevoerde sfeer met prachtig gearrangeerde blazers geven de track een intrigerend swingende, bijna hallucinerende, sfeer mee.

Passionate Friend is vervolgens de ideale single zoals Cope ze alleen kan schrijven. Slimme melodie, dito zanglijn en strakke blazers die de song de extra sfeer meegeven. Het door synthesizer gedragen en door Cope prachtig indringend gezongen Tiny Children is gelijk een ander hoogtepunt van het album. Bizar te weten dat deze song maar een jaar na Kilimanjaro werd opgenomen. Het door gitaar gedreven Just Like Leila Kahled Said is daarna weer vintage Cope. Een heerlijk gedreven track die een liefdesode brengt aan een van de voorvechter van de staat Palestina. Met het door een kale gitaarpartij en slim gebruikte synthesizer is ook And Then The Fighting Takes Over een van de hoogtepunten van het album. The Great Dominians is vervolgens de magistrale afsluiter. Een track die als geen ander de geniale en onnavolgbare kant van The Teardrop Explodes volop in de schijnwerpers zet. Prachtige sfeer en opbouw en de stem van Julian Cope als meester van de new wave in optimale glorie.

Wilder leek voor velen in 1981 een onsamenhangend album dat het begin van het einde van de band betekende. Het einde van de band kwam zeker, maar pas aan het einde van de tour. Het overmatig drugsgebruik (vooral LSD) was daar de allergrootste reden van. Over de jaren heeft Wilder zijn grote kwaliteit bewezen en bleek het een baken voor inspiratie voor menig nieuwe band te zijn. Kilimanjaro en Wilder waren de prachtige opmaat voor een gloedvolle en immer verrassende carrière van frontman, en belangrijkste liedjesschrijver Julian Cope, de man die The Teardrop Explodes klasse genialiteit verschafte.

CD2 bevat de b-kanten van de singles, extra tracks van EPs en een erg fijne BBC sessie. Alle songs zijn van verrassende, soms zelf geestverruimende kwaliteit. Christ vs Warhol, Window Shopping For A New Crown Of Thorns zijn daar fraaie voorbeelden van. Het prachtige Suffocate, Ouch Monkeys (nog eens een flinke stap verder dan de songs op Wilder) en het zeer fraaie, instrumentale, East From The Equador en het wel heel erg catchy You Disappear From View zijn dan weer geweldige, originele popsongs. De heerlijk over de top live versie van Kilimanjaro’s Sleeping Gas, een heerlijk chaotisch The In-Psychlopedia en het mooie Soft Enough For You sluiten daar perfect op aan.

Een gedreven BBC sessie maakt de extra CD fraai af. Een geïnspireerd spelende band en een prima zingende Cope brengen een fascinerende set. Wat klinken die Wilder songs geweldig live! En Cope en co weten ook nog eens een geweldige I’m Not The Loving Kind van John Cale neer te zetten. Ook heel gaaf is dat op die BBC sessie een versie werd gedaan van Screaming Secrets. Een track die pas verscheen op het derde Julian Cope soloalbum Saint Julian.

Tracklisting Wilder (Expanded Edition):

CD1 (original album):

 1. Bent Out Of Shape
 2. Colours Fly Away
 3. Seven Views Of Jerusalem
 4. Pure Joy
 5. Falling Down Around Me
 6. The Culture Bunker
 7. Passionate Friend
 8. Tiny Children
 9. Like Leila Kahled Said
 10. And The Fighting Takes Over
 11. The Great Dominions

CD2 (bonus tracks):

 1. Christ vs Warhol
 2. Rachel Built A Screamboat
 3. Suffocate
 4. Window Shopping For A New Crown Of Thorns
 5. Ouch Monkeys
 6. East Of The Equador
 7. Sleeping Gas (live)
 8. The In-Psychlopedia
 9. You Disappear From View
 10. Soft Enough For You
 11. BBC sessions
 12. Pure Joy
 13. Like Leila Kahled Said
 14. I’m Not The Loving Kind
 15. The Culture Bunker
 16. And The Fighting Takes Over
 17. Better Scream/Make That Move
 18. Bent Out Of Shape
 19. Screaming Secrets


 1. Bent Out Of Shape
 2. Colours Fly Away
 3. Seven Views Of Jerusalem
 4. Pure Joy
 5. Falling Down Around Me
 6. The Culture Bunker
 7. Passionate Friend
 8. Tiny Children
 9. Like Leila Khaled Said
 10. .....And The Fighting Takes Over
 11. The Great Dominions