×

Recensie

Alternative

20 december 2018

The Tapes – (Remixed Remodeled

Party

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Concerto Records

Party The Tapes Alternative 4 The Tapes – Party (Remixed Remodeled Remastered) Written in Music https://writteninmusic.com

Party was in 1980 het tweede album van The Tapes. Het Nederlandse kwartet debuteerde in 1978 met You Just Can’t Sleep en bouwde in het volgende jaar een goede live-reputatie op met hun relatief complexe en gevatte maar toch altijd weer aanstekelijke en poppy songs.

The Tapes maakten met Party, een plaat die door een lange zoektocht naar een label met de nodige vertraging uitkwam, absoluut naam, al was dit in relatief kleine kring. De plaat klonk beter dan het debuut – maar nog zeker niet optimaal – en liet een band met grote capaciteiten horen.

Toch braken The Tapes niet door en na het derde album, het eveneens goed ontvangen On A Clear Day (1981), stopte de groep ermee. Lang bleef het stil rondom de band totdat The Tapes aantraden op de Ultra2012-avond in de Melkweg en de geruchten over een cd-box/reissues steeds sterker werden.

Nu is er dan een geheel herzien Party, oftewel: remixed, remodeled en remastered. En hoewel de originele opnamen van Don Willard destijds al een stap vooruit waren steken ze – zeker als je de oude elpee nu weer draait – schril af bij deze nieuwe mix. Het geluid is voller, de bas komt beter uit en de zang van Rolf Hermsen is beduidend meer aanwezig. Gezien zijn spitsvondigheid en taalvaardigheid bepaald geen straf.

Wat verder opvalt is de toevoeging van een aantal korte tussenstukken, nummers die in elkaar overlopen en een licht gewijzigde volgorde van de tracks. En natuurlijk de stevige bonus, alleen op de cd-versie, in de vorm van een negental live-tracks (Amsterdam mei-juli 1980). Dat is wel bijzonder, want live-opnamen van The Tapes waren voorheen niet of nauwelijks te vinden. Deze opnamen maken in ieder geval duidelijk dat de band live ook strak, overtuigend en onderhoudend was: ‘Rode Spa en blauwe dijen… dat is rock-‘n-roll’, horen we Hermsen verzuchten voorafgaand aan Blue Thighs. Zijn wat bewust ingetogen zang in dit nummer contrasteert met later losbarstende gitaarkakofonie. Een voorproefje van de derde elpee komt voorbij in de vorm van het sterke Swell – met heerlijk gitaarwerk – terwijl het debuutalbum wordt aangedaan middels het opzwepende, soms manische, lange titelnummer en het puntig groovende A Little Trick We All Know.

Maar het gaat natuurlijk in de eerste plaats om de opfrisbeurt van het album Party en dat is, zoals gezegd, erg goed gelukt. Het super-energieke en virtuoze The Mating Season, het lekkere springerige, over meelopers en incrowd handelende, Into Action en aanstekelijke, funky Lonesome Max; het zijn slechts enkele voorbeelden van de klasse van The Tapes. Het (zowaar) akoestisch getinte Point Eighty-Eight komt bijzonder lekker de speakers uit rollen en het voor Tapes-begrippen melodieuze Inside Out is een andere wat afwijkende, maar eveneens nog steeds appetijtelijke, song.

Party werd eerder in december gepresenteerd in Concerto, in Amsterdam. Voor Rolf Hermsen vormde deze release een stukje rechtvaardigheid en afsluiting. De cd-box van de drie Tapes-albums is uiteindelijk afgeblazen maar dat sterke tweede album dat een beter geluid verdiende is er nu alsnog gekomen. Het is niet de enige ‘afsluiting’ want deze maand werd eens te meer duidelijk dat een reünie of wederopstanding van The Tapes er toch echt niet inzit.

Tracklisting Party (vinyl reissue):

A:

 1. (I Fall) Head First
 2. The Mating Season
 3. Boredom Intro
 4. Blue Thighs
 5. Bluextract
 6. To Assemble
 7. Into Action
B:
 1. Party
 2. Lonesome Max
 3. Bird Hop
 4. In The Crocodile’s Mouth
 5. Point Eighty-Eight
 6. LG/DG
 7. Inside Out
CD-versie: Live in Amsterdam 1980:
 1. Party
 2. Into Action
 3. In The Crocodile’s Mouth
 4. Swell
 5. Blue Thighs
 6. A Little Trick We All Know
 7. (I Fall) Head First
 8. Inside Out
 9. You Just Can’t Sleep
https://www.youtube.com/watch?v=-ouu5BlHpXE