The T.S. Eliot Appreciation Society
A New History
Achter The T.S. Eliot Appreciation Society gaat de Utrechtse singer-songwriter Tom Gerritsen schuil. Na de middelbare school trok hij 2 jaar muziekmakend en couchsurfend door de Verenigde Staten, met slechts een tas en een gitaar. In februari 2012 kwam hij met een titelloze EP, nu is het tijd voor een volwaardig album, met 10 nummers.
Belangrijkste inspiratiebron voor zijn muziek is – het zal niet verbazen – de Amerikaans-Britse dichter, toneelschrijver en literatuurcriticus T.S. Eliot. Gerritsen ontdekte Eliot tijdens zijn studie Literatuurwetenschappen: “T.S. Eliot was destijds ontevreden over wat er met de cultuur gaande was. Poëzie werd enkel voor gelegenheden geschreven. Ik denk hetzelfde over hedendaagse folkmuziek. Dit wordt via dezelfde formule – liefdeslied met pakkende melodie – geschreven. Folk ging ook over ernstige zaken.”
Zonder de discussie aan te gaan (vanuit de overtuiging dat wel degelijk nog goede ‘echte’ folkmuziek gemaakt wordt), geeft bovenstaande wel een goed beeld van wat Gerritsen je op zijn album biedt: folkmuziek vanuit een persoonlijk, eerlijk engagement. Over zijn materiaal zegt hij: “Ik zie mijzelf niet als pessimist, maar heb wel een sombere insteek. Het gevoel dat het lijkt alsof er tegenwoordig meer misgaat dan vroeger, betekent niet dat het vroeger beter was. Ik ben nostalgisch, maar ook realistisch.” Dat nostalgische hoor je in de muziek. Maar een sombere insteek? Neuh, eerder melancholisch. En dat heeft – anders dan ‘somber’ – best iets moois, iets positiefs.
De muziek is dus geworteld in de folk en klassieke singer-songwritermuziek. Het album begint dan ook met mooi getokkel op de akoestische gitaar. Dat nummer, The Dreadnought Hoax, is hieronder te beluisteren. Naast tokkels kent het album ook het ‘gewone’ akkoordenwerk. Opvallend zijn speelse elementen zoals de blazers op bijvoorbeeld The Conversation en These Memories. Dat laatste nummer schurkt overigens veel meer tegen de Engelse dan de Amerikaanse folkmuziek.
A New History bevat 10 nummers, waarvan je kunt zeggen dat ze betrekkelijk eenvoudige melodieën hebben, maar op een goede, eigen manier zijn ingevuld. Door het goede gitaarspel, door de zanglijnen en niet te vergeten, door de emotie in de opvallende, markante stem van Gerritsen. Een stem waaraan sommigen misschien even moeten wennen, maar doe dat vooral; het is namelijk zeker ook een stem die de muziek extra geloofwaardig maakt. A New History is daarmee een sterk ‘volwaardig’ debuut van een muzikant uit eigen land, op wie we trots mogen zijn en van wie we hopelijk nog veel gaan horen.
Op 18 oktober is de officiële release van A New Story, in de Tivoli Spiegelbar in Utrecht. Grote kans dat dat een prachtige avond wordt, met mooie, pure en intieme folkmuziek.