×

Recensie

Pop

10 november 2009

The Swell Season

Strict Joy

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

Strict Joy The Swell Season Pop 4 The Swell Season – Strict Joy Written in Music https://writteninmusic.com

Met het succes van de film Once en de Oscar die ze kregen voor Falling Slowly werd The Swell Season een onverwacht succes. Met het nieuwe album Strict Joy verrassen ze met een rijker gearrangeerd maar qua songs net zo sterk album als het debuut.

The Swell Season ontstond toen zanger/gitarist, en voornaamste songschrijver van de Ierse band The Frames, Glen Hansard en de Tsjechische zangeres/pianiste Marketa Irglova met elkaar op tour, werden benaderd door de Tsjechische filmmaker Hrjbejk. Hij wilde dat ze een aantal Frames songs in gestripte akoestische versies voor zijn film ‘Beauty In Trouble’ zouden opnemen. Ze kregen 5 dagen om 3 songs op te nemen. Hansard en Irglova besloten om flink te profiteren van deze geweldige aanbieding. Ze kwamen met maar liefst 14 songs de studio uit. Natuurlijk werden de 3 songs in de film gebruikt maar met 7 andere songs werd ook gelijk een eigen album als The Swell Season vastgelegd. Het album, Hansard’s eerste buiten The Frames, werd een bescheiden succes.

Once

Rond dezelfde tijd werden zowel Hansard als Irglova benaderd door oud Frames bassist, ondertussen filmmaker John Carney. Hij wilde een film maken over een Ierse straatzanger die een muzikale gelijke vindt in een buitenstaander. Het ware verhaal van Hansard en Irglova dient daarbij mede als basis. Met een flink aantal songs van hun debuutalbum en een aantal nieuwe songs kwamen zowel de film als soundtrack tot leven. De zeer innemende film bleek al snel een onverwacht filmhuis succes. Met het winnen van een Oscar voor best filmsong voor Faling Slowly werd het duo ineens een Household name. Vooral in Amerika waar de The Swell Season vervolgens volle zalen trok en ze een geweldig succes werden.

Strict Joy

Met het succes van Once zet Hansard vervolgens The Frames op een zijspoor. De vrijwel volledige Frames bezetting speelde al wel live met The Swell Season mee maar nu gingen mee de studio in om een nieuw Swell Season album op te nemen. Het album Strict Joy is een fraai vervolg op het sobere debuut en de soundtrack voor de film. Uitbundigere songs die als een cross tussen folk en Ierse volbloed soul  voelen en net zo hard je ziel raken. Waar het debuut als de verliefdheid voelde en de soundtrack  als de liefde voelt Strict Joy, hoe tegendraads ook de titel, als het beëindigen als die liefde. Het levert een dikke lading prachtige emotionele liedjes op. De Ierse soul van albumopener Low Rising, het prachtig krachtige, aan The Frames verwante, The Rain en de absolute albumklassieker I Have Loved You Wrong zijn allen geniale popsongs waarvan er dit jaar maar heel weinig gemaakt zijn. De rest van de songs doen hier maar een heel klein beetje voor onder maar beklijven net zo gemakkelijk. Stricy Joy is een van de beste albums van dit jaar. 1. Low Rising
 2. Feeling The Pull
 3. In These Arms
 4. The Rain
 5. Fantasy Man
 6. Paper Cup
 7. High Horses
 8. The Verb
 9. I Have Loved You Wrong
 10. Love That Conquers
 11. Two Tongues
 12. Back Broke