×

Recensie

Roots

07 oktober 2010

The Swell Season –

Once

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sony Music Soundtracks

Once The Swell Season Roots 5 The Swell Season – OST. Once Written in Music https://writteninmusic.com

Hij is een straatzanger die op de drukke straten van downtown Dublin de verloren relatie met zijn, naar Londen verhuisde, vriendin van zich afzingt. Zij is een Tsjechische immigrante die haar man heeft moeten achterlaten en met haar moeder en dochtertje nu in een arm gedeelte van Dublin woont. Om in de kost te voorzien werkt hij bij zijn vader als stofzuigerreparateur. Zij maakt huizen schoon en verkoopt bloemen op straat. Daar ontmoeten ze elkaar dan ook als hij daar speelt. Om hun verdriet te verdringen beginnen ze samen muziek te maken. Muziek van de meest hartstochtelijke soort.

In 2006 brachten Once hoofdrolspeler Guy Hansard en Marketa Irglova samen reeds het prachtige album The Swell Season uit waarop songs in de film, in een andere versie, te horen zijn. Op het album zijn meerdere Frames songs te horen waarvan het geweldige Fallen From The Sky nu ook weer in de film en op de soundtrack te horen is. Op het laatste moment schreef zanger Hansard ook nog het prachtige Say It To Me Now. Het verrassende muzikale hoogtepunt wordt mede geleverd door Gold, de meer dan geweldige Fergus O’Farrell song die prachtig in het midden van de film aan een grote tafel gespeeld wordt. Maar ook het briljante When My Mind’s Made Up en Falling Slowly (hoe goed kan een popliedje zijn?) zijn hoogtepunten van de film en soundtrack.

Once groeide in de afgelopen jaren uit tot een ware cultklassieker. De film bleek zonder twijfel de beste muziekfilm van het jaar. Hansard en Irglova wonnen met Falling Slowly in 2007 een Oscar voor beste filmsong en toerden daarna volop door Amerika. In 2009 verscheen hun erg fraaie tweede album Strict Joy, dat opnieuw zeer succesvol was.