×

Recensie

Roots

20 maart 2015

The Staves

If I Was

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Atlantic

If I Was The Staves Roots 4.5 The Staves – If I Was Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Britse zussen Staveley-Taylor een groot talent hebben bewees hun eerste volledige studioalbum Dead & Born & Grown al volledig. Dat ze met de hulp van Justin Vernon (Bon Iver) een al net zo sterke opvolger hebben gemaakt bewijst dat eens te meer.

Het was niet verwonderlijk dat Justin Vernon ze op wereldtour meenam bij de laatste tour van Bon Iver. De zussen maken net zulke magische folk als Vernon met zijn band maakt. Folk met een hemelse referentie. Maar waar Vernon dat bepaalt met zijn prachtfalset en gitaarwerk, doen de zussen dat puur met hun stemmen, zowel solo als in de prachtige samenzang.

Gelijk met het adembenemende album openende drieluik Blood I Bled (al bekend van de vorig jaar uitgekomen gelijknamige EP), Steady, het prachtig a capella gezongen No Me, No You, No More en het daar naadloos op aansluitende Let Me Down is duidelijk dat de samenwerking met Vernon tot een weergaloos album heeft geleid.

In totale muzikale vrijheid namen de zussen in de studio van Vernon, in verschillende fasen, met hulp van door Vernon binnengebrachte muzikanten, songs op die een flinke stap verwijderd zijn van hun voorgaande werk. De Britse folk hebben ze grotendeels achter zich gelaten en de muzikale uitdaging is optimaal opgezocht. Het lekker rockende Black & White is daar het sprekende voorbeeld van. Het imposante Damn It All, het hoogtepunt van het album, nog veel meer. Opgebouwd met sfeerrijke, kalme keyboardklanken bouwt de song zich gestaag uit tot een uitermate indrukwekkend tegelijk hemelbestormend muzikaal epos. Absoluut briljant.

Ook Don’t You Call Me Anymore is al even ongelooflijk mooi. Die prachtstemmen tegen die sfeervolle galmende gitaren klinken als de hemel op aarde. Het fraai gearrangeerde poppy Horizons, het van country doortrokken, geweldige Teeth White en de ingetogen albumafsluiters Make It Hole en Sadness Don’t Owe Me maken de songcollectie helemaal rond. Niet alleen de muziek, ook de teksten laten een duidelijk groei horen. De jaren onderweg, het verliezen van geliefden, het lang van huis zijn komt in alle songs subtiel en persoonlijk terug.

If I Was is een album waar de liefde voor muziek vanaf druipt. Met het album vinden de zussen Staveley-Taylor zichzelf, met de hulp van Vernon, helemaal opnieuw uit en brengen hun Britse folksound van voorheen naar een volledig nieuw niveau. Indrukwekkend!

Concertdata in Nederland:

 • 9 april: Doornroosje, Nijmegen
 • 10 april: Melkweg, Amsterdam
 • 11 april: Motel Mozaique
 • 24 april: Muziekgieterij, Maastricht
 • 25 april: Hedon, Zwolle


 1. Blood I Bled
 2. Steady
 3. No Me, No You, No More
 4. Let Me Down
 5. Black & White
 6. Damn It All
 7. The Shining
 8. Don't You Call Me Anymore
 9. Horizons
 10. Teeth White
 11. Make It Holy
 12. Sadness Don't Own Me