×

Recensie

Roots

13 mei 2013

The Staves – Dead & Born &

Dead Born Grown

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Atlantic

Dead Born Grown The Staves Roots 4.5 The Staves – Dead & Born & Grown Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een geweldig album hebben de zussen Staverley-Taylor gemaakt met hun debuutalbum Dead & Born & Grown. Absoluut één van de revelaties van 2013.

De uit Watford afkomstige zussen Emily, Jessica en Camille brachten over de afgelopen jaren reeds een aantal EP’s uit maar Dead & Born & Grown mag hun officiële debuut worden genoemd. Reeds einde van het afgelopen jaar in het thuisland uitgebracht is nu ook de rest van de wereld aan de beurt om hun prachtige songs en samenzang op waarde te kunnen schatten. Midden in de folktraditie geplaatst, zowel de Engelse als de Amerikaanse, sober gearrangeerd met volop ruimte voor de hemelse vocalen klinkt Dead & Born & Grown sfeervol en in songs volslagen tijdloos.

Of het nu de prachtige albumopener Wisely & Slow, de sublieme opvolgtrack Gone Tomorrow, Tongue Behind My Teeth, het briljante Pay Us No Mind en het al net zo mooie Snow is, alle songs op dit rijke debuut overtuigen volop. Ook het fraaie titelnummer en het wonderlijke Winter Trees zijn van uitzonderlijke klasse. Nou ja, om heel eerlijk te zijn is alles op dit debuut even geweldig. In lange tijd niet zulk mooi klinkende samenzang gehoord. Samenzang die subtiel dan weer krachtig dan weer speels en verrassend klinkt en immer hartverwarmend.

Zowel de legendarische Glyn Johns (The Who, Stones, Clapton, Eagles) als zijn (bijna legendarische) zoon Ethan (Ryan Adams, Laura Marling, Kings Of Leon) werden als producers gevraagd en ze wilden allebei maar al te graag. In hun smetteloze productie, voor de allereerste keer samen, klinken de zussen puur, hecht, oprecht en adembenemend goed. Dead & Born & Grown is een van die albums die dit jaar het grote verschil maken tussen heel goed en heel erg goed. 1. Wisely & Slow
 2. Gone Tomorrow
 3. The Motherlode
 4. Pay Us No Mind
 5. Facing West
 6. In The Long Run
 7. Dead & Born & Grown
 8. Winter Trees
 9. Tongue Behind My Teeth
 10. Mexico
 11. Snow
 12. Eagle Song