×

Recensie

Roots

07 november 2018

The Space Age Travellers

@ventures in the Shadows

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Continental Europe

@ventures in the Shadows Space Age Travellers Roots 3.5 The Space Age Travellers – @ventures in the Shadows Written in Music https://writteninmusic.com

BJ Baartmans  tast al enkele decennia zijn grenzen als gitarist af in een uiterst  gevarieerd repertoire. Onlangs leverde hij met Verzamelaar nog een Nederlandstalige album. The titel verwijst al naar enkele van die legendarische formaties die geschiedenis schreven met aanstekelijke instrumentaaltjes. Op @ventures In The Shadows zijn evenmin gezongen partijen te bespeuren, het zijn de instrumenten die de verhalen vertellen.

Samen met bassist Greco Aerts ( B-Movie Orchestra) en Sjoerd van Bommel aan de drumkit die Baartmans eerder flankeerde op diverse projecten exploreert hij de wereld van de instrumentale muziekjes waarbij hij  zich liet inspireren door soundscapes van gitaarhelden zals Jeff Beck, Richard Thompson, Ry Cooder naast de gitaar experimenten van Bill Frisell, Marc Ribot en illustere voorgangers als Duane Eddy, Dick Dale Wes Montgomery en Django Rheinhardt klinken door in de composities van BJ.

We horen daarbij niet alleen evidente invloeden van The Ventures enThe Shadows in surfende en galmende rock miniatuurtjes die meestal afklokken rond de twee minuten. Als het trio was meer tijd uittrekt verzeilen we in exotische oorden, van de woestijn landschappen in Los Dedos, surfend op golven van de Westkust in Costas California of een zweterige kroeg in Cuba (Havana Blue).

Baartmans en kompanen tronen je mee in een muzikale tijdcapsule met jazzy improvisatie waarin de geest rondwaart van Charles Mingus of van die frivole snarenloopjes die naar Wes Montgomery refereren of een met bluesy jazzakkoorden opgebouwd Poppa Bebop. Het getuigt onveranderlijk van een virtuositeit  maar evenzeer van een ogenschijnlijke nonchalance. De aandacht blijven vasthouden met een louter  instrumentale set, het is niet vanzelfsprekend maar de muzikale trip van The Space Age Travellers spoort blijkbaar op de juiste tracks. 1. Phone Line
 2. Billy Minor
 3. Los Dedos
 4. Pay My Dues
 5. Havana Blue
 6. Costa California
 7. The Sixth Dance
 8. Go Gaddum
 9. Mingus Desert
 10. Rollercoaster
 11. Poppa Bebop
 12. 347 Street Scene
 13. Space Age Rumble
 14. Adventures In The Shadows
 15. Theme From The Baritones