×

Recensie

Roots

03 april 2022

The Space Age Travellers

Sattelite Shuffle

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Continental Europe

Sattelite Shuffle Space Age Travellers Roots 3.5 The Space Age Travellers – Sattelite Shuffle Written in Music https://writteninmusic.com

De muzikant uit Boxmeer legde de afgelopen decennia, een opmerkelijk parcours af in de meest uiteenlopende projecten. Naast side werk als gitarist en samenwerkingsprojecten met Eric de Vries en folkman Iain Matthews verspreidt Bart-Jan Baartmans zijn songwerk oorspronkelijk onder BJ Baartman’s Pawn Shop. In zijn solo escapades is er een evolutie naar liedjes in de moedertaal. Vijf jaar geleden debuteerde hij met The Space Age Travellers. Op langspelers als @ventures in the Shadows  lonkt het uitsluitend instrumentaal werk naar vervlogen gloriedagen van de surf en twang, meer bluesy en jazzy getinte  worden evenmin geschuwd als referenties naar de soundtracks van spaghetti Westerns.

De studiosessies vinden plaats in Studio Wild Verband in Boxmeer waar eveneens de drumkit van Sjoerd van Bommel huist. Ze experimenteren er samen met bassist Gerco Aerts en legden  er een dozijn tracks vast. Tijdens de gedwongen pauze door afgelaste concerten  en sessies kwam er tijd vrij. Samen met Sjoerd  en Gerco verwerkten BJ de frustraties van zich af. Het is weerom een grenzeloos geïnspireerde collage van muzikale miniatuurtjes geworden.

Zware drumroffels en huppelende bas sturen Cabin Fever aan, ongetwijfeld een verwijzing naar de verstikkende isolatieperiode. Het funky Rundown wijst de weg aan met puntige gitaar die overloopt in rustgevende shuffles. Het wonderlijke Monk’s Mood en Charlie’s  Pickup springen haasje over van melancholische jazz naar gypsyswing

De avontuurlijke titeltrack peilt naar de grenzeloosheid van het heelal, terwijl we in een waas op de tonen van Sandology een kamelen karavaan zien voorbijtrekken, of is het toch een fata morgana? Het door flarden van een imaginaire radio-oproep ingeleide The Saturn 3 lijkt een promoclipje op ska ritmiek. Vervolgens worden meer analytische fusietoestanden verkend, Miles In Between drijft op verfijnde fijne snaren scatting in het afsluitende deel.

Weerom leveren BJ en zijn kompanen van The Spage Age Travellers woordeloze tracks af waarin de instrumenten de verhalen vertellen in 12 geïnspireerde passages.

 

 

 

 

  1. Cabin Fever
 2. Rundown
 3. Monk's Mood
 4. Charlie's Pick Up
 5. Satellite Shuffle
 6. Sandology
 7. Who Framed Roger Flint
 8. The Saturn 3
 9. Ferrini's Trap
 10. Rewired
 11. Miles Between
 12. The Waiting
 13. .