×

Recensie

06 september 2016

The South Austin Moonlighters – Ghost Of A Smal

Ghost Of A Small Town

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Ghost Of A Small Town South Austin Moonlighters Roots 4 The South Austin Moonlighters – Ghost Of A Smal Town Written in Music https://writteninmusic.com

South Austin Moonlighters is een band die in 2011 in het Texaanse muziekmekka opgezet werd door vier muzikanten met een meer dan behoorlijke staat van dienst. Zanger gitarist Phil Hurley verhuisde vanuit Boston naar Austin. Bassist Trevino Jr. was daar actief bij bluesman Mike Zito en in de groep van Monte Montgomery vormde hij samen met drummer Phil Bass de ritmesectie. Die veteraan werd ook bij het vrouwencombo Whiskey Sisters gesignaleerd, samen met Josh Zee, een uit Mother Truckers afkomstige gitarist. In 2014  bracht het trio met Zee het veelbelovend debuut, Burn & Shine uit.

John Zee is ondertussen vervangen door Chris Beall een snarenman met twee soloplaten op zijn actief. Hij is naast een voortreffelijk zanger de gedroomde partner voor het gitaarspan met Hurley en heeft zich ondertussen helemaal ingewerkt. Evenals de overige bandleden brengt hij ook songwerk aan. Beall opent de score met A Year Of Decembers, weerom die in elkaar hakende gitaartjes en glorieuze samenzang vanaf de eerste gespeelde song op een vertrouwd, rockende southern roots stramien. Even verderop gooit de nieuwkomer hoge ogen met Suburban Avenue, een midtempo countryrocker en Fallin’ Down.

Hurley  komt na Movin’ On dat onmiskenbaar teruggrijpt naar de glorietijd van de West Coast uit de jaren zeventig met de melodieus rockende folkpop van You, Love and Me en de ballade Final Line aanzetten. Tussendoor weet Trevino Jr. uitermate te charmeren met op funky ritmelijnen uitgekauwde soulrock van I’ll Be Coming Home. She’s So Far Away is broeierige southernrock, terwijl Lookin For A Lover niet uit de toon zou vallen in het repertoire van Los Lobos.

De titel klinkt al veelbelovend en Phill Bass lost de verwachtingen moeiteloos in met (Lyin ‘On The Bottom) Mississippi River, donkere swamprock met snerpende slidegitaren. De zingende drummer neemt ook het vocale voortouw in het door de band gezamenlijk gecomponeerde Hold On Aangedreven door galmende gitaren wordt dit nummer ongetwijfeld tot een lang uitgesponnen jam getransformeerd tijdens de concerten.

Het is echter voor de destijds door bluespioniers als Charlie Patton en Blind Willie Johnson geïntroduceerde traditional en nadien door Led Zeppelin geadopteerde Jesus (Make Up  My Dying Bed) dat wat meer tijd uitgetrokken wordt. Naadloos aansluitend volgt de super korte, hypnotische instrumentale titeltrack.  Het  veelzijdige kwartet uit Austin is helemaal klaar voor de podia.

Tracklisting Ghost Of A Small Town:

 1. A Year Of  Decembers
 2. Movin’ On
 3. I’ll Be Coming Home
 4. (Lyin On The Bottom) Mississippi River
 5. You, Love And Me
 6. Suburban Avenue
 7. Lookin’ For A Lover
 8. Final Line
 9. Hold On
 10. She’s So Far Away


 1. A Year of Decembers
 2. Movin' On
 3. I'll Be Coming Home
 4. (Lyin' on the Bottom) Mississippi River
 5. You, Love and Me
 6. Suburban Avenue
 7. Lookin' for a Lover
 8. Final Line
 9. Hold On
 10. She's so Far Away
 11. Fallin' Down
 12. Jesus (Make up My Dying Bed)
 13. Ghost of a Small Town