×

Recensie

World

17 september 2012

The Souljazz Orchestra

Solidarity

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Strut / !K7

Solidarity The Souljazz Orchestra World 4 The Souljazz Orchestra – Solidarity Written in Music https://writteninmusic.com

Na het succes van hun vorige, volledig akoestische en instrumentale album Rising Sun, is The Souljazz Orchestra op overtuigende wijze terug aan het firmament met Solidarity. Men duikt wederom in de rijke muziektradities uit het verleden en verlegt op gedreven en vakkundige wijze de grenzen van de soul, jazz en tropische muziekstijlen.

De composities variëren zowel in stijl als taal. Men schakelt bijvoorbeeld net zo eenvoudig van Engels naar Portugees als van reggae naar afrobeat, zonder afbreuk te doen aan de impact van het geheel. Met sprankelende gastrollen van zanger, percussionist en tekstschrijver El Hadj ‘Egale’ M’ baye, gitarist/tekstschrijver Rômmel Texeira Ribeiro, zanger/tekstschrijver Slim More, jazztrompettist Nicholas Dyson en achtergrondzangeres Amelia Lecleir, stapt The Souljazz Orchestra af van de puur instrumentale benadering en keert de zang terug in de swingende composities.

Al na de eerste vier nummers is het ‘game, set & match’ voor de Canadese supergroep! Met de ‘funky vibes’ en heerlijke  blazersarrangementen van afrobeat-track Bibinay zit je meteen op het puntje van je stoel of met twee benen op de dansvloer. ‘ Power-track’ Kelen Ati Leen, gezongen in Wolof, een taal die gesproken wordt in de West-Afrikaanse landen Senegal, Gambia en Mauritanië, vervolgt de feestvreugde vol passie en plezier met uitmuntend  en eveneens buitengewoon funky gitaarwerk. In Cartão Postal schakelt de band moeiteloos over op het Portugees en krijgen we smaakvolle latin-percussie voorgeschoteld om in het Spaanstalige Ya Basta door te pakken met het swingende, vooral tekstueel, krachtige Ya Basta, dat bol staat van maatschappij-kritische  statements.De lome, doch pakkende reggae-sound duikt op in Jericho en Kingpin, waarbij vooral het intro van eerstgenoemde track duidelijk herinneringen oproept aan Buffalo Soldier van Bob Marley.

Hoewel de tweede helft van Solidarity net iets minder indruk maakt dan het eerste gedeelte, weet The Souljazz Orchestra de spanning tot de laatste noot vast te houden. Er is een hoofdrol voor een antiek ‘transistor’ -orgel en de blazers in het spannende Serve & Protect. De band heeft sowieso een voorliefde voor ‘stoffige en vergeten’  elektrische instrumenten en pakt op dit album, naast het genoemde orgel, uit met een oude Italiaanse elektronische Elka piano en via een pandjeshuis verkregen ‘hollow-body’ elektrische gitaren. Conquering Lion kent een relaxt ritme waarbij de subtiele blazers de toon zetten en Tanbou Lou toont met de Caribische sound nogmaals de unieke veelzijdigheid van de band aan. Het volledig analoge, op een Tascam 8-track recorder opgenomen, album wordt op rustige wijze afgesloten met de fraaie ballade Nijaay.

Solidarity is een zeer gevarieerd album dat alle hoeken van de wereldmuziek ogenschijnlijk eenvoudig combineert met vleugen jazz en soul. Op 23 oktober kunt u deze geweldige band live zien in het MC Theatre in Amsterdam.

Tracklisting Solidarity:

 1. Bibinay
 2. Kelen Ati Leen
 3. Cartao Postal
 4. Ya Basta
 5. Jericho
 6. Serve & Protect
 7. Conquering Lion
 8. Kingpin
 9. Tanbou Lou
 10. Nijaay


 1. Bibinay
 2. Kelen Ati Leen
 3. Cartão Postal
 4. Ya Basta
 5. Jericho
 6. Serve & Protect
 7. Conquering Lion
 8. Kingpin
 9. Tanbou Lou
 10. Nijaay