×

Recensie

Alternative

27 juli 2012

The Smashing Pumpkins – (Deluxe

Pisces Iscariot

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Virgin

Pisces Iscariot The Smashing Pumpkins Alternative 4.5 The Smashing Pumpkins – Pisces Iscariot (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

De derde in de reeks re-releases van The Smashing Pumpkins is Pisces Iscariot. Een album dat eigenlijk bedoeld was als rariteitenkabinet, maar op zichzelf is uitgegroeid tot een volwaardige toevoeging aan de bandcatalogus.

Veel mensen zien Pisces Iscariot dan ook gewoon als het derde album van The Smashing Pumpkins. Technisch gezien klopt het dat Pisces Iscariot in 1994 uitkwam nadat de band met album nummer twee Siamese Dream ineens groot was geworden. Maar inhoudelijk is het meeste materiaal stukken ouder en was het album min of meer even snel in elkaar geflanst als warmhoudertje tot in 1995 album drie, de dubbellaar Mellon Collie And The Infinate Sadness, uitkwam. Dit laatste wordt ook beaamd in de meer dan uitgebreide liner notes die in deze reissue zijn gevoegd. Billy Corgan kan zich naar eigen zeggen het werk aan het samenstellen van Pisces Iscariot niet eens meer herinneren omdat het ook voor hem tussen neus en lippen door moest. Maar hij weet naar eigen zeggen wel zeker dat hij er flink wat aandacht aan besteedt heeft in de zin dat hij naar eigen zeggen altijd wil zorgen voor en lekker lopend en organisch klinkend geheel. Dat is wellicht de reden dat zo veel mensne het als een volwaardig album zien, het voelt ook anno 2012 nog zo.

Het zegt veel over de kracht van de band in zijn hoogtijdagen dat een album vol restmateriaal nog zo verschrikkelijk sterk is. De bijna terloops opgenomen (het moest even snel opgenomen worden voor een BBC sessie) Fleetwood Mac cover Landslide gaat door merg en been (en werd midden jaren ’90 nog een hit ook) en tracks als Soothe, het elf minuten durende Starla en Hello Kitty Kat zijn ook zo’n twee decennia later nog niet aan slijtage onderhevig. Zeker in de subtiele remaster klinken ze nog fris, fruitig en snijden ze dieper dan ooit door je ziel. Net als de reissues van Gish en Siamese Dream vorig jaar, is Pisces Iscariot in een mooi vormgegeven doosje uitgebracht (daar over later meer) en voorzien van veel bonusmateriaal. De eerste extra schijf is een cd met nog eens 17 niet eerder uitgebrachte nummers. Sommige daarvan zijn wat zeldzamer dan anderen, maar feit is dat ‘het restmateriaal van het restmateriaal’ (het zijn tenslotte nummers die de eerste verzameling destijds niet haalden) dat in de periode 1988-1992 werd opgenomen ook nog bovengemiddeld goed is. Wel gek is dat een eerder uitgebracht nummer als Bye June (van de Lull EP uit 1991) op deze release ineens By June heet en dat er tracks van verzamelaar Earphoria op de tweede schijf zijn gesmokkeld. B-kantjes zijn logisch, maar dat Earphoria had natuurlijk gewoon in zijn geheel een behandeling exact als nu Pisces Iscariot moeten krijgen. Met het bijbehorende Viewphoria op dvd erbij. Maar goed, een kniesoor die daar over zeurt.
Smashing-Pumpkins-Pisces-IscariotDerde schijfje in de verzameling is een live-dvd met daarop voornamelijk beeldmateriaal van een ‘basement jam’ uit 1998. Lekker rauw en ongepolijst. En vooral niet zo pretentieus, iets wat frontman Billy Corgan naar mate zijn carrière vorderde zou gaat worden. Verfrissend om te zien dat het begin vooral voor de lol leek te zijn. Maar het zijn juist de opnames die als bonus op de dvd zijn bijgevoegd die het fijnst zijn. Covers van The Joker (Steve Miller Band) uit 1992 en Dancing In The Moonlight (Thin Lizzy) uit 1993 zijn gewoon erg goed, en de live-versie van Hello Kitty Kat (Lollapalooza 1994) zorgt er voor dat de flatscreen vervaarlijk begint te kraken. Dit alles verpakt in een luxe doos, met daarin de drie schijfjes in nieuw artwork in individuele slipcases, een boekje met interessante liner notes, een stapel nostalgische foto’s en een replica van de originele demo cassette van de Pumpkins uit 1989. Daarop zes tracks die dan weer net niet gedigitaliseerd op deze cd-set zijn opgenomen, maar dat maakt de gimmick juist zo aardig.

Samen met de genoemde twee eerdere re-releases vormt deze Pisces Iscariot box een mooi afgerond geheel dat de eerste vijf jaar The Smashing Pumpkins toont als een innovatieve en belangrijke band, die mede het rockgeluid van het begin van de jaren ’90 bepaalde. Naast elkaar in de kast een kloek drieluik, dat als tijdsdocument een band laat horen en zien die enerzijds op de toppen van haar kunnen is en anderzijds het écht grote succes (en het imploderen ten gevolge daarvan) nog moet gaan beleven. Een band waarvan zelfs het restmateriaal van buitengewone kwaliteit is. Ergens is het jammer dat je met de kennis van nu kan concluderen dat het nooit meer beter zou gaan worden dan in die periode. In werkelijk prachtige verpakking en in fijn klinkende remaster, is dit (net als de eerdere releases in deze serie) een set die verplichte kost voor iedere (alternatieve) rockliefhebber is.

The Smashing Pumpkins – Pisces Iscariot (Deluxe Edition)

CD1:

 1. Soothe
 2. Frail and Bedazzled
 3. Plum
 4. Whir
 5. Blew Away
 6. Pissant
 7. Hello Kitty Kat
 8. Obscured
 9. Landslide
 10. Starla
 11. Blue
 12. Girl Named Sandoz
 13. La Dolly Vita
 14. Spaced

CD2:

 1. By June (Ignoffo Sessions/2012 Mix)
 2. My Dahlia (Ignoffo Sessions/2012 Mix)
 3. Jesus Loves His Babies (Gish Sessions Rough Mix)
 4. Cinnamon Girl (Ignoffo Sessions/2012 Mix)
 5. Glynis (2012 Mix)
 6. Crawl (Gish Sessions outtake)
 7. Cinder Open (Eddy St. demo/2012 Mix)
 8. Blissed (Sadlands demo/2012 Mix)
 9. Slunk (Live) (2012 – Remaster)
 10. Jackie Blue
 11. Venus in Furs (Live)
 12. Translucent (Sadlands demo/2012 mix)
 13. French Movie Theme (Siamese Sessions outtake)
 14. Purr Snickety (Gish b-sides session outtake)
 15. There It Goes (Demo/2012 Mix)
 16. Vanilla (Ignoffo Sessions)
 17. Why Am I So Tired (Live in studio demo)

DVD:

 1. Introduction by Lou Hinkhouse
 2. There It Goes (Pulse Basement Jam – Chicago)
 3. She (incomplete – Pulse Basement Jam – Chicago)
 4. She (Pulse Basement Jam – Chicago)
 5. Under Your Spell (Pulse Basement Jam – Chicago)
 6. My Eternity (incomplete – Pulse Basement Jam – Chicago)
 7. My Eternity (incomplete – Pulse Basement Jam – Chicago)
 8. My Eternity (incomplete – Pulse Basement Jam – Chicago)
 9. My Eternity (incomplete – Pulse Basement Jam – Chicago)
 10. Bleed (Pulse Basement Jam – Chicago)
 11. Nothing and Everything (Pulse Basement Jam – Chicago)
 12. Jennifer Ever (incomplete – Pulse Basement Jam – Chicago)
 13. Jennifer Ever (incomplete – Pulse Basement Jam – Chicago)
 14. Jennifer Ever (incomplete – Pulse Basement Jam – Chicago)
 15. Jennifer Ever (incomplete – Pulse Basement Jam – Chicago)
 16. Jennifer Ever (Pulse Basement Jam – Chicago)
 17. Death of a Mind (Pulse Basement Jam – Chicago)
 18. Spiteface (Pulse Basement Jam – Chicago)
 19. Blue (Milwaukee 1991)
 20. Offer Up (Milwaukee 1992)
 21. The Joker (Milwaukee 1992)
 22. Slunk (Milwaukee 1992)
 23. Dancing In The Moonlight (London 1993)
 24. Snap (Chicago 1989)
 25. Hello Kitty Kat (Lollapalooza 1994)

TAPE

 1. Jennifer Ever
 2. East
 3. Nothing And Everything
 4. Sun (Remix)
 5. She (Live)
 6. Spiteface


 1. Soothe
 2. Frail And Bedazzled
 3. Plume
 4. Whir
 5. Blew Away
 6. Pissant
 7. Hello Kitty Kat
 8. Obscured
 9. Landslide
 10. Starla
 11. Blue
 12. Girl Named Sandoz
 13. La Dolly Vita
 14. Spaced