×

Recensie

Rock

05 november 2014

The Smashing Pumpkins – (Super Deluxe

Adore

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Virgin

Adore The Smashing Pumpkins Rock 4.5 The Smashing Pumpkins – Adore (Super Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Soms heeft muziek tijd nodig. Adore van The Smashing Pumpkins is bij uitstek een album waar de tijd gunstig voor is geweest. De reissue laat er geen twijfel over bestaan, dít is misschien wel het grootste meesterwerk van Billy Corgan en de zijnen.

Toen Adore in 1998 uitkwam was de massa niet overtuigd. Gevoed door ronkende en en de tijdsgeest perfect aanvoelende aalternatieve hitalbums Siamese Dream en Mellon Collie And The Infinite Sadness wachtte de alternatieve muziekliefhebber op meer van hetzelfde. Opper-Pumpkin Billy Corgan was echter niet in de meest fantastische mentale staat. Zijn band wankelde na het gedwongen vertrek van drummer Jimmy Chamberlin en het daaropvolgend stug doormodderen op de podia, zijn relatie liep op de klippen, zijn moeder was overleden. Dat alles uitte zich in een verzameling liedjes die afweken van wat The Smashing Pumpkins tot dan toe had uitgebracht. Aan de ene kant meer akoestisch en met name piano gedreven van insteek, aan de andere kant experimenteel met electro-invloeden. De naam blijkt een woordgrap. Adore spreek je uit als ‘a door’. Het is een deur die open gaat naar een andere muzikale wereld.

Waar het album bij uitkomst in 1998 wat wrong, blijkt het in tegenstelling tot ander werk van de band de tand des tijds moeiteloos te hebben doorstaan. Sterker nog, het zou net zo goed een album kunnen zijn dat in het nu is opgenomen. De remaster is dan ook tamelijk subtiel. Het album klinkt net iets frisser en harder, het werk heeft iets meer diepte gekregen, maar verschilt in feite maar weinig van de cd die al 16 jaar in de kast stond. De Super Deluxe Edition draait dan ook vooral om de overvloed aan extra materiaal. Maar liefst zes extra schijfjes, naast het originele album. Dat vergt wel wat van de luisteraar om het volledig door te worstelen en te doorgronden. Maar wie er de tanden in zet, vindt heel veel moois.

Allereerst de mono-mix van Adore. Je zou zeggen dat het een goedkope gimmick is die even snel in elkaar is geflanst. Het begeleidend schrijven meldt echter dat men niet eenvoudigweg het stereobeeld heeft ingeklapt, maar er ook daadwerkelijk flink aan heeft gesleuteld om het maximale te halen uit deze mix. Dat is uitermate effectief. De diepte die het originele album heeft gekregen in de remaster is er volledig uit en wat overblijft is een werkstuk dat enorm ‘in your face’ is terwijl je luistert. Met name in de akoestisch getinte opener To Sheila, het machtige Tear en de majestueuze ode aan Corgans moeder For Martha grijpen de tracks je als luisteraar veel sneller bij de keel. Een onverwacht andere luisterervaring van een bekend album. Het is een aangename, doch onverwachte verrassing.

Disc drie tot en met zes zijn de schijven waar zelfs veel fans de tanden op stuk zullen bijten. De set bevat in totaal 107 liedjes. Dat is erg veel Pumpkins voor je geld. Het is een overdaad aan materiaal, maar het is – hoewel de kwaliteit wisselend is – wel verdraaid interessant. De kale demoversie van Perfect bijvoorbeeld, laat horen dat de track in feite niet zo heel speciaal is en dat het de productie is die het nummer afmaakt. Je vraagt je af waarom dergelijke versies nu naar buiten worden gebracht. De eerste twee schijven tonen een fabuleus album dat met de jaren niets aan kracht heeft ingeboet. Waarna de demo-versies die er op volgen bedoeld lijken om bijna achterloos de kwaliteit van het eindproduct teniet te doen. Dat geldt ook voor de enorm gedateerd klinkende Puff Daddy-remix van Ava Adore. Kan anno 2014 écht niet meer.

Er is echter veel te genieten. De outtake Let Me Give The World To You is een prachtig midtempo popliedje. Je snapt dat ‘ie het album niet heeft gehaald, want het past er in alle hoopvolle opgewektheid in het geheel niet op. Maar het is een typisch geval van een juweel dat nu ineens mag glanzen en wellicht een van de beste tracks uit die periode. Het kalme Cross, met de semi-psychedelische gitaareffecten is er nog zo een die de oren doet spitsen. Blissed And Gone (bewerkt in de vorm van 17 op het album) is in beide versies op deze set ook een prachtige schat uit de archieven, met name omdat ze een prachtig inkijkje geven in de getroebleerde geest van Billy Corgan. De laatste audioschijf bevat liveversies van de diverse nummers en dat levert ook genoeg fraaie tracks op. Money (That’s What I Want) bewijst dat er ook in deze zwarte periode nog genoeg gelachen werd. De echte schoonheid zit ‘m in bijvoorbeeld de Sao Paolo-versie van Tear. De track ontvouwt zich op een volledig andere manier dan de studioversie en is wellicht zelfs beter. Een hoofdrol in het livegebeuren is weggelegd voor toetsenist Mike Garson, die met zijn uit duizenden herkenbare spel als een sluipschutter door de tracks heen schiet en nimmer zijn doel mist.

Als zevende schijf is een dvd met concert uit 1998 opgenomen in de collectie. Hiervoor geldt muzikaal hetzelfde als voor de livetracks op de zesde cd, Garson steelt muzikaal de show en drumbeest Kenny Aronoff trommelt zich een imposante slag in de rondte. Maar inhoudelijk is dit optreden dat te zien is (Atlanta 1998) nét wat minder dan de livetracks die een disc eerder zijn gepresenteerd. Verpakt in een fraai boxje, met een erg gedetailleerd boekwerk en fotokaarten om de boel af te maken, is de Super Deluxe Edition van Adore een supercompleet geheel. Al zijn er wel opvallende afwezige tracks die in die periode op soundtracks stonden (The End Is The Beginning Is The End en Eye) die schitteren door afwezigheid en wat tracks die in feite het eigenlijke album iets schaden, het geeft een perfect inkijkje in hoe de band er anno 1998 voor stond. Waarbij het oorspronkelijke album meer straalt dan ooit en gewoon de boeken in kan als hét meesterwerk van The Smashing Pumpkins.
The-Smashing-Pumpkins-Adore-Super-Deluxe-Edition

Disc 1: Adore

1. To Sheila
2. Ava Adore
3. Perfect
4. Daphne Descends
5. Once Upon A Time
6. Tear
7. Crestfallen
8. Appels + Oranjes
9. Pug
10. The Tale Of Dusty and Pistol Pete
11. Annie-Dog
12. Shame
13. Behold! The Night Mare
14. For Martha
15. Blank Page

Disc 2: Adore (mono)

(zelfde tracklist)

Disc 3: In A Stare Of Passage

1. Blissed and Gond (Sadlands Demo)
2. Christmastime (Sadlands Demo)
3. My Mistake (Sadlands Demo)
4. Sparrow (Sadlands Demo)
5. Valentine (Sadlands Demo)
6. The Tale of Dusty and Pistol Pete (Sadlands Demo)
7. What If? (Streeterville Demo)
8. Chewing Gum (CRC Demo)
9. Once In A While (2014 Mix/CRC Demo)
10. Do You Close Your Eyes When You Kiss Me? (CRC Demo)
11. For Martha (Take 1/CRC Demo)
12. My Mistake (Take 1/CRC Demo)
13. Blissed And Gone (CRC Demo)
14. For Martha (Take 2/Instrumental/CRC Demo)

Disc 4: Chalices, Palaces and Deep Pools

1. For Martha (Symphonic Snippet/Instrumental)
2. Crestfallen (Matt Walker Reimagined/2014)
3. To Sheila (Early Banjo Version)
4. Ava Adore (Puffy Combs Remix 1998)
5. O Rio (Instrumental/Sadlands Demo)
6. Waiting (Adore Outtake)*
7. Once Upon A Time (Sadlands Demo)
8. Eye (2014 Mix/From The ‘Lost Highway’ Soundtrack)
9. Saturnine (For Piano and Voice)
10. Cash Car Star (Matt Walker Reimagined/2014)
11. Pug (Matt Walker Reimagined 2014)
12. Perfect (No Strings Version)
13. It’s Alright (Instrumental/Adore Outtake)
14. Czarina (Take 1/Adore Outtake)
15. Indecision (Sadlands Demo)
16. Blank Page (Early Version)

Disc 5: Malice, Callous, and Fools

1. Let Me Give The World To You (Adore Outtake)
2. Tear (From Digital Transfer)
3. Cross (Adore Outtake)
4. Because You Are (Adore B-Side)*
5. Jersey Shore (Sadlands Demo)
6. Shame (Take 1)
7. Summer (Instrumental/Adore Outtake)
8. Blissed And Gone (Drone Version)
9. Heaven (Instrumental/Sadlands Demo)
10. Daphne Descends (Matt Walker Reimagined/2014)
11. Saturnine (Matt Walker Reimagined/2014)
12. Behold! The Night Mare (Alternate Vocal)
13. Perfect (Acoustic Demo/Adore Outtake)
14. Dou You Close Your Eyes? (Adore Outtake)
15. The Beginning Is The End Is The Beginning*

Disc 6: Kissed, Alive Too

1. Ava Adore (Live/Sao Paulo Session)
2. Daphne Descends (Live/Sao Paulo Session)
3. The Tale Of Dusty And Pistol Pete (Live/Sao Paulo Session)
4. Tear (Live/Sao Paolo Session)
5. Shame (Live With Mancow/Chicago)
6. Blank Page (Live With Manco/Chicago)
7. To Sheila (Live/Nashville/Ryman Auditorium)
8. Money (That’s What I Want) (Live/Los Angeles/Dodger Stadium)
9. X.Y.U. Medley (Live/Los Angeles/Dodger Stadium)
10. Transmission (Live/Chicago/Rehearsal)

Disc: 7 (DVD)

Fox Theatre, Atlanta, Georgia – August 4, 1998 1. To Sheila
 2. Ava Adore
 3. Perfect
 4. Daphne Descends
 5. Once Upon A Time
 6. Tear
 7. Crestfallen
 8. Appels + Oranjes
 9. Pug
 10. The Tale Of Dusty & Pistol Pete
 11. Annie-Dog
 12. Shame
 13. Behold! The Night Mare
 14. For Martha
 15. Blank Page
 16. 17