×

Recensie

Alternative

27 juni 2021

The Shins

Oh, Inverted World (20th anniversary edition)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sub Pop

Oh, Inverted World (20th anniversary edition) The Shins Alternative 4.5 The Shins – Oh, Inverted World (20th anniversary edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Niks is zo lekker als de eerste keer. Een ervaring die vaak in het leven terugkomt, zo ook bij de eerste kennismaking met The Shins. En vervolgens kom je tot het besef dat hun sprankelende Oh, Inverted World debuut ondertussen alweer twintig jaar oud is. Dan is het heerlijk dat zo’n plaat opnieuw onder de aandacht gebracht wordt. Het grote voordeel van de vinyl revival. Er is blijkbaar veel behoefte naar albums die in de loop der jaren tot ware klassiekers zijn uitgegroeid en nu lastiger te vinden zijn.

The Shins die in hun frisse indiepop de nodige country-folk en sixties verwerken. Een stamboom van verschillende vertakkingen welke gegrond staan in de band van James Mercer, die samen met drummer Jesse Sandoval, keyboardspeler Marty Crandall en bassist Neal Langford al vanaf 1992 een verleden in Flake Music opbouwen. Het is een mooi gebaar als het 25 jaar oude When You Land Here, It’s Time to Return in de nabije toekomst ook een waardige re-release krijgt toegekend.

Toch begint het ware succesverhaal bij de ontroerende New Slang single waarbij James Mercer definitief van zijn geboorteplaats Albuquerque afscheid neemt, om al rondzwervend een toekomst in de muziek veilig te stellen. Een prachtige ingetogen track welke zich mede door het gebruik in reclames en films van publiekelijk geheim gehouden cultsong tot de openingsdans van het zonnige 2001 ontwikkelt. Op de vinylversie grijpt men hierdoor vaak terug naar dit eerste nummer van de B-kant. Een sleuteltrack welke in het afsluitende The Past and Pending een vervolg krijgt, waarbij ze relaties verbreken door die muzikantendroom in realiteit om te zetten.

Zoekende naar een nieuwe start in een grabbelton aan jeugdherinneringen. De rammelende Paisley Underground One by One All Day psychedelica is een geluksknikker die bij het resetten van primitieve gedachtes hervonden wordt. Maar Oh, Inverted World is ook het wegwuiven van de tienerangst voor zure regen in Weird Divide en het naargeestige spookachtige Your Algebra. Tekstueel roept het de nodige vraagtekens op waarvan alleen James Mercer de antwoorden bezit. De verlossende kinderstemmen aan het einde verwijzen naar het loslaten om verder te komen.

Levensvragen van een prille dertiger die pas op latere leeftijd de overstap naar het volwassendom maakt. Een achterstand die ruimschoots op het door onschuld verrijkte Oh, Inverted World hersteld wordt. Bedrieglijke vrolijkheid welke als een camouflerend dekzeil een isolerende werking op de daaronder verschuilende melancholiek uitoefent. De grimmige ondertoon in de zang heeft een buitengewone aantrekkingskracht waar ook het in Seattle gevestigde Sub Pop label interesse in heeft. Begrijpelijk dus dat ze zich al vanaf de prille beginpunt aan The Shins verbinden.

Caring is Creepy is postpunk op antidepressiva. Liefdesverdriet bestreden door een positieve toekomstvisie. In mineur gestemde gitaren die stevige bouwstenen in de dromerige virtual reality wereld van James Mercer leggen. Een rondfladderende hedendaagse Summer Of Love song welke langzaamaan in een donkere nachtvlinder veranderd. Warme orgelkleuren, opgeschrikte verjagende akkoorden en Neal Langford die het geheel met zijn lome zomerse baspartijen illustreert.

Maar waar ligt nou die kracht van The Shins precies? Het is een combinatie van factoren welke een vreemd soort van good feeling sixties hippiecommune romantiek in pessimistische jaren tachtig echo’s met een uitloop naar de grijze verregende nineties herplaatst. Pet Sound perfectie tot Do It Yourself huis-tuin-en-keuken knutselwerk teruggebracht. De hunkering naar de ongrijpbare tijd waarin zijn ouders leven, vervormd door eigen opgespaarde jeugdherinneringen. 1. Caring Is Creepy
 2. One by One All Day
 3. Weird Divide
 4. Know Your Onion!
 5. Girl Inform Me
 6. New Slang
 7. The Celibate Life
 8. Girl on the Wing
 9. Your Algebra
 10. Pressed in a Book
 11. The Past and Pending

Kant A:

 1. Caring Is Creepy
 2. One by One All Day
 3. Weird Divide
 4. Know Your Onion!
 5. Girl Inform Me

Kant B:

 1. New Slang
 2. The Celibate Life
 3. Girl on the Wing
 4. Your Algebra
 5. Pressed in a Book
 6. The Past and Pending