×

Recensie

Alternative

25 maart 2013

The Shaking Sensations

Start Stop Worrying

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: Pelagic Records

Start Stop Worrying The Shaking Sensations Alternative 3.5 The Shaking Sensations – Start Stop Worrying Written in Music https://writteninmusic.com

De Deense post-rockband The Shaking Sensations maken niet, zoals de naam wellicht doet vermoeden, shakende muziek. Sensationeel mag het wel genoemd worden. De band uit Kopenhagen is sinds 2005 bezig en bracht al een EP en een album uit, respectievelijk This Is Your Hellfire Religion in 2010 en East Of Youth in 2011. Daarop intrumentale post-rock ambientcomposities die doet denken aan vroeg werk van Explosions In The Sky en Mono. Of Mogwai en Godspeed You! Black Emperor, zoals ze zelf schrijven in hun bio.

De vijfkoppige groep uit Kopenhagen mocht al toeren met onder andere And So I Watched You From Afar, Caspian en Gifts From Enola en hoopt in de voetspoeren van een landgenoot als Efterklang te kunnen treden. Kunnen ze dat?

Luisterend naar tweede album Start Stop Worrying denkt ondergetekende van wel. Behalve het fraaie artwork (een ouderwetse zeefdruk in rood, wit en zwart verbeeld een woest kolkende rode zee met een woeste wolkbreuk erboven), klinkt de muziek aangenaam bipolair. Dat wil zeggen: van ingetogen rustige klanken wordt er in elk nummer opgewerkt naar een climax met feedbackende gitaren en veel chaos. Dit alles wordt mede ondersteund door maar liefst twee drummers, die een fantastisch samenspel laten horen. Het opvallendste voorbeeld hiervan zijn de drums op de achtergrond in Anchors, die kanonachtig meerammen.

De opener Rocket Summer duurt langer dan tien minuten maar dat is totaal geen straf. Het gaat van een ingetogen start naar een uitbundig middengedeelte, halverwege wordt weer gas terug genomen en krijgen de repeterende gitaarmelodiën alle ruimte, waarna op het einde de crashende gitaren en rammende bekkens even voluit mogen.

In drie kwartier en zes nummers waan je je even op een boot in een blauwe zee, of in een hangmat aan de kust van een tropisch eiland. Let wel: na de storm. The Shaking Sensations maken bijna soundtrackachtige muziek. De heldere gitaren hebben een upliftend effect en de uitbarstende eindes zijn een genot voor het oor. Het geheel klinkt ook opgetogener en frisser dan voorganger East Of Youth. Er klinkt een soort hoop in de nummers door. Vooral in We Ourselves Alone en Gild The Lily zijn die hoopboodschappen te horen.

Wat dat betreft is de titel Start Stop Worrying toepasselijk, al is er nergens een zanger die de boodschap letterlijk verkondigt. Dat is misschien wel het mooie aan deze stijl muziek, je moet het verhaal er zelf uithalen. The Shaking Sensations levert met deze tweede plaat een waardig vervolg van East Of Youth af en hopelijk verkrijgen de heren dan ook snel meer naamsbekendheid.  1. Rocket Summer
  2. We Ourselves Alone
  3. Anchors
  4. Gild the Lily
  5. Ravelin
  6. Heavy Entity
Downloaden bij iTunes