×

Recensie

Metal

15 november 2010

The Shadow Theory

Behind The Black Veil

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: SPV

Behind The Black Veil The Shadow Theory Metal 4 The Shadow Theory – Behind The Black Veil Written in Music https://writteninmusic.com

Iedereen die wel een cd recensie heeft geschreven weet dat muziek eigenlijk niet in woorden is samen te vatten. Bij complexe muziek  is de uitdaging  om de lezer duidelijk te maken wat de artiest of band in kwestie te bieden heeft, nog groter. Devon Graves, de drijvende kracht achter Psychotic Waltz en Deadsoul Tribe, maakt in de regel ontoegankelijke, gelaagde metalmuziek met folkinvloeden.

Zijn nieuwe band The Shadow Theory is geen uitzondering; vanaf I Open Up My Eyes tot het afsluitende A Symphony Of Shadows wordt de luisteraar getrakteerd op gelaagde composities vol tegendraadse ritmes en naargeestige riffs die samen met de soms fluisterende zang voor een onheilspellend sfeertje zorgen. De opzet van Graves om zo’n sfeer op te roepen lijkt dus geslaagd. Behind The Black Veil is Graves’ eerste conceptalbum en gaat over een droom in een droom in een droom (blijkbaar heeft Graves de film Deception wel een paar keer in de bios gezien…) die uiteindelijk ontaardt in een nachtmerrie.

Dit is geen gemakkelijk album. Het heeft alle kenmerken van een groeiplaat, maar na enkele luisterbeurten laat de plaat nog steeds geen diepe indruk achter. Nummers als I Open Up My Eyes, The Sound Of Flies, Sleepwalking en het nogal theatrale A Symphony Of Shadows zijn erg goed, maar briljant zijn ze niet. Meer dan eens roept de muziek herinneringen op aan de conceptalbums van King Diamond. Een liedje als A Candle In The Gallery had bijvoorbeeld zo op Abigail kunnen staan. Het droom-in-droom concept kwam op het witte doek veel indrukwekkender over dan op een muziekalbum.

Waar Inception met kop en schouders de beste film van het jaar is, zal Behind The Black Veil slechts incidenteel in de jaarlijstjes van menig recensent prijken. Goed, maar zeker niet briljant. 1. Open Up My Eyes
 2. The Sound Of Flies
 3. Ghostride
 4. Welcome
 5. By The Crossroads
 6. Selebrate
 7. Snake Skin
 8. Sleepwalking
 9. The Black Cradle
 10. A Candle In The Gallery
 11. A Symphony Of Shadows