Recensie

20 maart 2018

The Secret Sisters – You Don’t Own Me

You Don't Own Me Anymore

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

You Don't Own Me Anymore The Secret Sisters Roots 4.5 The Secret Sisters – You Don’t Own Me Anymore Written in Music https://writteninmusic.com

“You Don’t Owe me Anymore” zingen de nachtegaaltjes uit Muscle Shoals, Alabama, ongetwijfeld niet zonder enige rancune. De zusjes Lydia en Laura Rogers werden destijds zowel door puristen als meer eclectisch georiënteerde muziekliefhebbers ingehaald als de nieuwe coryfeeën van de hedendaagse countryfolk. Na dat het door Dave Cobb en T-Bone Burnett op de juiste sporen gezette debuut, opgebouwd met grandioos gerecycleerde oude klassiekers, wenkten megasucces en de bijhorende dollars, concerten met Dylan en Paul Simon volgden.

Het nochtans niet onaardige met eigen werk gevulde opvolger Put The Needle Down en opnieuw onder hoede van Burnett tot stand gekomen, voldeed volgens de platenfirma niet aan de geheel onrealistische verwachtingen. Lydia en Laura werden prompt gedumpt en zowat zonder bestaansmiddelen achtergelaten. 

De Rogers zusjes keerden terug naar Alabama waar ze hun wonden likten maar komen na een donkere periode sterker dan ooit terug met de derde langspeler. De zangkwaliteiten van het duo die aan Everly Brothers, Louvin Brothers en Carter Family herinneren stonden al buiten kijf. Onder impuls van producer Brandi Carlile  leveren ze met hun zelf gecomponeerde songs tijdloos werk af dat de vergelijkingen met  de gerenommeerde pioniers moeiteloos doorstaat in een integrale akoestische  instrumentatie.

Naast Carlile op gitaar en piano vormen de Hanseroth broertjes een niet te onderschatten rol, niet alleen in die instrumentatie maar ook enige hulp aan de schrijftafel en productie levert parels op als Tenessee River Runs Low, een gospel ode aan de machtige rivier die door thuishaven Alabama stroomt. De aanstekelijk op piano rollende dixie van King Cotton en het gepassioneerde You Don’t Own Me Anymore zijn eveneens van onmiskenbare topkwaliteit. 

Tussen folkgetint werk als Little Again en het ontwapenene The Damage adopteren de geniale zusjes Kathy’s Song, een vergeten juweeltje uit het prille songbook van Paul Simon. De rustige momenten imponeren nog het sterkst, vertederende pianoballaden als To All The Girls en ‘Till It’s Over behoren tot het beste dat we de laatste tijd in de cd-lader stopten. Dat Flee as a Bird, een traditional van Mary Shindler daar naadloos bij aansluit zegt veel over het niveau van The Secret Sisters. In een rechtvaardige wereld vinden de ondertussen niet meer zo obscure zusjes aansluiting bij het succesverhaal van Dixie Chicks en First Aid Kit. Hopelijk vormen het handvol concerten begin april het startpunt van een welverdiende rehabilitatie. 1. Tennessee River Runs Low
 2. Mississippi
 3. Carry Me
 4. King Cotton
 5. Kathy's Song
 6. He's Fine
 7. To All The Girls Who Cry
 8. Little Again
 9. You Don't Own Me Anymore
 10. The Damage
 11. 'Til It's Over
 12. Flee As A Bird