×

Recensie

Roots

16 maart 2021

The Secret Combination

Finally

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Coast To Coast

Finally The Secret Combination Roots 3.5 The Secret Combination – Finally Written in Music https://writteninmusic.com

Zo’n twintig jaar geleden kreeg The Secret Combination concrete vorm, tijdens opnamesessies van singer-songwriter Jeff Mitchell in de Utrechtse Starsound Studio’s ontstond Introducing. Dit debuut toont onmiskenbaar de voorliefde van Mitchell voor countryrock en Americana, een obsessie die hij deelt met de overige bandleden.

Zonder uitzondering ervaren rotten zoals gitarist René van Barneveld (Urban Dance Squad) en de multi-instrumentalist Robin van Vliet met een voorgeschiedenis bij Slagerij Van Kampen. Sfeervolle bijdrage van pedalsteelman Johan ‘JJ’ Jansen complementeren nu dit finale(?),  in twee delen opgedeelde, werkstuk waarin uitvoerig teruggeblikt wordt naar het verleden en de muzikale evolutie van The Secret Combination schetst.

De dromerige opener Not A Day Goes By meandert zwierig  door een countrynesk landschap. Als daar harmonische zang bijkomt zoals in You Know And I Know  verzeilen we in  countryrock gedragen door de combinatie van slidegitaar en pedalsteel. Het met fluwelen strijkers gelardeerde In The Still Of The Night vertoont symfonische-pop aspiraties. Een ingetogen, semi -akoestisch You Can Do Better maakt meer indruk met galmende, snarenresonanties als achtergronddecor.

Die komen op het tweede schijfje  eveneens uitvoerig aan bod van de in fraaie Westcoast sound gedrenkte Mr. Mailman, met weerom verfijnd snarenwerk, tot de meer uitbundige afsluiter Real Love. Onderweg geven de snarenridders een fijne fingerpicking demonstratie in de  luchtige saloonstamper Considering You. De wat zwaarder aangezette riffs van Ain’t No Crime  worden enigszins verzacht door steelklanken en meerstemmige zang. Die wordt in Rainy Day Parade  helaas met een net iets te romige strijkersbijdrage geserveerd.

In zijn geheel niet onaardig maar wellicht in een tot een enkel schijfje gereduceerd werkstuk nog  stukken sterker. Overigens is dit alles bijzonder fraai verpakt in opvallende artwork van Jeroen van Merwijk. Het ultieme werk van de recent overleden bevriende kunstenaar en cabaretier komt ongetwijfeld nog indrukwekkender over in vinylformaat. 1. No t A Day Goes By
 2. 3 Minutes
 3. You Know And I Know
 4. In The Still Of The Night
 5. Room No.5
 6. Everything By Now
 7. You Can Do Better
 8. Mr. Mailman
 9. A Trap So Tender
 10. Considering You
 11. Ain't No Crime
 12. Rainy Day Parade
 13. My Lovin' Right
 14. Real Love