×

Recensie

Rock

29 april 2013

The Saints

King Of The Sun

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Cargo

King Of The Sun The Saints Rock 4 The Saints – King Of The Sun Written in Music https://writteninmusic.com

The Saints staan te boek als een van de aartsvaderen van de Australische punk. De band was midden jaren zeventig al actief en in 1977 veroverde het collectief uit Brisbane een plek in de muziekgeschiedenis met de recht-door-zee-punkplaat I’m Stranded. De geweldige track Story Of Love gaf echter al aan dat de band meer kon dan rammen en de volgende platen van The Saints bewezen dat.

Inmiddels is het 2013 en houdt gitarist/zanger Chris Bailey het Saints-vuur – ondanks wat zijsprongen – al meer dan 35 jaar brandend. Mede-frontman van het eerste uur Ed Kuepper verliet de band al aan het einde van de jaren zeventig en het aantal bandwijzigingen in de jaren hierna was niet bij te houden.

King Of The Sun is alweer de veertiende Saints-plaat. In de jaren tachtig lieten de heren de ruwe punk steeds verder achter zich en verschoof de groep meer naar rock, pop, folk en blues. Eenieder die de band heeft gevolgd door jaren heen – The Saints zijn overigens nogal eens in Nederland geweest en verhuisden in 2005 naar Amsterdam nota bene – zal niet verbaasd zijn bij het horen van de pakkende en radiovriendelijke songs op King Of The Sun.

Je kunt na herhaaldelijk beluisteren van de plaat niet anders concluderen dan dat Chris Bailey gewoon zijn zoveelste verzameling puike songs heeft geschreven; songs die zich, enkele uitzonderingen daargelaten, razendsnel in je hoofd nestelen. Met de titeltrack aan het begin is het al direct raak: een stemmige piano opent de plaat en vervolgens ontrolt zich een goudeerlijke song met een ijzersterke, melodieuze wending, ondersteund door akoestische gitaar en trompet.

Zonder al te veel krachtpatserij van zijn band weet Baily, puur op basis van zijn sterke songs, de aandacht vast te houden. Hij is geen nachtegaal achter de microfoon maar zijn zang heeft iets prettig ruws, iets wat zijn punkverleden verraadt. Het geeft de songs en ook vooral zijn teksten een scherper randje. Bailey’s teksten zijn namelijk nogal bloemrijk en bij vlagen poëtisch. Zo zingt hij in Million Miles Away: “On to the carousel the spinning wheel of fortune rolling by / The game goes on regardless gaily painted castles in the sky”.

De al eerder genoemde trompet krijgt gezelschap van castagnetten op het eenvoudige maar wederom doeltreffende Sweet Chariot. Ja, Bailey schudt de verslavende popsongs met gemak uit zijn mouw. Het breekbare Duty, met zijn elegante strijkers en gitaarlijnen roept onverbiddelijk ex-Sound frontman Adrian Borland op. Hierna neemt Bailey ons weer mee op een warmbloedige reis vol duistere romantiek op Road To Oblvion part 2: “The eagle flies with broken wings all across a gloomy sky / When I get my tequila drink I’ll know the reason why”…. “The future waits outside my door hidden promises of love / The brutal hands await hidden in a velvet glove”.

Op het brutaal klinkende Mini Mantra part 1 leeft de band zich uit: de gitaren zagen en de drums knallen (eindelijk). Dit werk, dat hebzucht en bedrog behandelt, zal getuige de titel nog wel een staartje krijgen. Zoals dit album ook een staartje kreeg middels de bonus-cd Songs From The Stash. Hierop een mooie greep uit het latere werk van The Saints met bijvoorbeeld nummers van het album All Fools Day, een carrière-hoogtepunt uit 1986. We horen Just Like Fire Would (recentelijk nog door Bruce Springsteen gespeeld in Australië) en All Fools Day. Verder nog het indringende Photograph en het befaamde Ghost Ships uit 1984 en materiaal van het alom gewaardeerde Prodigal Son uit 1988. Het waren de jaren dat Australië en Nieuw-Zeeland in de eredivisie van de pop opereerden, met naast The Saints bands als The Triffids, The Chills, INXS, Nick Cave & The Bad Seeds en The Church.

Een mooie nieuwe plaat en een zeer welkome bonus-cd. Ook al is de band al dertig jaar een doorgangshuis, Chris Bailey heeft er altijd voor gezorgd dat The Saints op de kaart zijn blijven staan en daar gaat hij zo te horen nog wel even mee door.

Tracklisting King Of The Sun:

 1. King Of The Sun
 2. A Million Miles Away
 3. Sweet Chariot
 4. Turn
 5. Mystified
 6. Duty
 7. Road To Oblivion Part 2
 8. All That’s On My Mind
 9. Craters On The Moon
 10. Mini Mantra Part 1
 11. Adventures In The Dark Arts Of Watermelonery

Songs From The Stash:

 1. Just Like Fire Would
 2. Last And Laughing Mile
 3. Massacre
 4. Photograph
 5. Ghost Ships
 6. Shipwreck
 7. Fall Of An Empire
 8. Something Wicked
 9. All Fools Day


 1. King of the Sun
 2. A Million Miles Away
 3. Sweet Chariot
 4. Turn
 5. Mystified
 6. Duty
 7. Road to Oblivion Part 2
 8. All That's on My Mind
 9. Craters on the Moon
 10. Mini Mantra Part 1
 11. Adventures in the Dark Arts of Watermelonery