×

Recensie

World

03 september 2012

The Rough Guide To

The Rough Giuide To Highlife

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: World Music Network

The Rough Giuide To Highlife World 3.5 The Rough Guide To Highlife Written in Music https://writteninmusic.com

Music Rough Guides laat ons maandelijks kennismaken met diverse muziekstijlen uit de gehele wereld. Deze keer staat highlife centraal. Het muziekgenre highlife is ontstaan in Ghana en Sierra Leone in het begin van de twintigste eeuw, uit een combinatie van Amerikaanse jazzritmes en verschillende Afrikaanse roots-stijlen.

De muziek werd voornamelijk gespeeld voor dansorkesten die, in chique clubs aan de kust, de koloniale elite moesten vermaken, waardoor de naam highlife tot stand kwam. In de loop van de twintigste eeuw lagen de sociale-en culturele veranderingen in West-Afrika ten grondslag aan het ontstaan van diverse subgenres als guitar-band  highlife, disco-highlife en gospel highlife. De invloeden van het genre werken zelfs nu nog door in hip-hop fusion, oftewel hip-life.

Voor deze compilatie is Rachel Jackson de archieven ingedoken en vond hij een aantal muzikale pareltjes. Te beginnen met de ‘ titelsong’ Highlife Time van niemand minder dan Fela Ransome-Kuti And His Koola Lobitos, een geweldig nummer uit het begin van zijn carrière, toen hij nog niet zijn krachtige anti-corruptie-boodschap via zijn muziek verkondigde. Dit nummer onderstreept meteen ook de importantie van het genre highlife. Chief Stephen Osita Osadebe’s Osondi Owendi neemt eveneen een prominente plek in op deze verzameling en is een klassieker die ruimschoots de tien minutengrens passeert. Taxi Driver van Gentle man Bobby Benson is niet de soundtrack van geweldige film met Robert De Niro maar mixt caribische stijlen met jazz en highlife.

Daarnaast treffen we fraaie oude opnamen aan van Sir Victor Uwaifa (Do Amen Do)en Dr Victor Olaiya (Pariboto Riboto), die klinken als veredelde demo’s. De heerlijke tropische sound die ook kenmerkend is voor highlife horen we terug in nummers als Juliana van Sweet Talks en Igede van Celestine Ukwu en het grappig klinkende, doch uiterst serieus bedoelde Se Wo Nom Me (Tsetse Fly You Suck My Blood) van Koo Nimo is een mooi voorbeeld van de door hem geïntroduceerde palmwine groove. De Genesis Gospel Singers, die de compilatie  afsluiten,vertegenwoordigen de meer dan 800! actieve gospelgroepen die in de jaren negentig actief waren, waarvan velen een variant van highlife speelden/zongen.

De bonus-cd is van de band Seprewa Kasa, die zoals hun naam al aangeeft, de seprewa als belangrijkste speerpunt kent. De seprewa, een geweldig instrument uit Ghana (‘ neefje’  van de kora uit Mali) wordt niet voor niets de ‘ soul of highlife’ genoemd en de drie bandleden van Seprewa Kasa leven zich in acht nummers uit, waarbij ze traditionale seprewa-klanken op geheel eigen en tijdloze wijze mengen met highlife.

Tracklisting Highlife:

 1. Fela Ransome-Kuti And His Koola Lobitos – Highlife Time
 2. Desmond Ababio, Lewis Wadawa & Black Beats Highlife Dance Band – Tsutsu Tsosemo (Old Time Training)
 3. Gentleman Bobby Benson – Taxi Driver
 4. Sweet Talks – Juliana
 5. Roadmaster & Agyemang – Akwasi Broni
 6. Francis Kenya’s Guitar Band – Memia (I Am Too Broke)
 7. Chief Stephen Osita Osadebe – Osondi Owendi
 8. Sir Victor Uwaifo – Do Amen Do
 9. Celstine Ukwu – Igede
 10. Koo Nimo – Se Wo Nom Me (Tsetse Fly You Suck My Blood)
 11. Professional Seagulls Dance Band – Atabala Woman
 12. Dr. Victor Olaiya – Pariboto Riboto
 13. Genesis Gospel Singers – Momma No Akoma Ntutu