×

Recensie

World

28 februari 2012

The Rough Guide to Fado

The Rough Guide to Fado

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Rough Guide

The Rough Guide to Fado World 3.5 The Rough Guide to Fado Written in Music https://writteninmusic.com

In The Music Rough Guides-series staat dit keer de fado centraal. De fado is ontstaan in de (buiten)wijken van Lissabon en bezingt al eeuwen (in 1800 was fado al populair in die stad) de vreugde en vooral de hartzeer van de bevolking.

Rond de eerste grote fadozangeres hangt een mysterieuze gloed. Het gaat namelijk om een prostituee, Severa genaamd, die mede door haar liefdesrelatie met Don Franciso de Paula Portugal e Castro, de Graaf van Vimioso, de kans kreeg om op te treden voor de jonge Portugese elite en intellectuelen. Ze stierf jong, op haar 26e in 1846 en na haar dood werd ze nog beroemder. Haar naam komt daarna vaak voor in teksten van fado-songs, in boeken en in films. Echter, omdat er geen details over haar leven bekend waren en ook geen ander (beeld)materiaal bleek te bestaan, hield dit de mythe van deze jonge fadista in stand.

Aan het eind van de jaren veertig van de 20e eeuw was het Amália Rodrigues die met haar vele optredens in het buitenland zorgde voor de internationale doorbraak van de fado. Zij wordt tot op de dag van vandaag nog altijd als grote inspiratiebron gezien voor de nieuwe lichting fadozangeressen.

De laatste jaren zijn het vooral de vrouwelijke vertolkers van de fado (de fadistas) die het culturele muzikale erfgoed van Portugal internationaal nog duidelijker op de kaart zetten. De zangeressen Mariza, Ana Moura, Cristina Branco en Dulce Pontes, om maar eens een paar duidelijke voorbeelden te noemen, zijn al jaren toonaangevend en internationaal succesvol gebleken. Van Mariza en Ana Moura staan twee fraaie nummers op deze verzameling. Van Cristina Branco is zelfs een complete bonus CD, het album Murmúrios, toegevoegd. Dulce Pontes is helaas niet present op The Rough Guide to Fado. Wel jeugdige, nieuwe talenten als Carminho en Joana Amendoeira.

Het mooie van The Rough Guide to Fado is dat de rol van de mannelijke fado-vertolkers eens goed wordt belicht. Daar waar de vrouwen al sinds jaar en dag het internationale firmament bepalen, geeft deze verzameling een goed inzicht in het enorme potentieel fadozangers. Zo schittert Duarte met Mistérios De Lisboa en overtuigt Hélder Moutinho in Que Fado E Este Que Trago. Daarnaast is er geweldig gitaarspel van Ricardo Parreia in de prachtige, instrumentale stukken Mediterano en Vira De Frielas en bevat de compilatie uitstekende bijdragen van Pedro Galveias, Marco Oliveira, José Manuel Barreto, Ricardo Ribeiro en Pedro Moutinho.

Dat maakt The Rough Guide to Fado tot een uitstekende introductie tot de fadomuziek die verder kijkt dan de reeds door de ‘sterren’ geëffende paden en zodoende zowel een evenwichtig als kleurrijk beeld geeft van de hedendaagse fado-kunst.

Tracklisting The Rough Guide to Fado:

 1. Duarte – Mistérios De Lisboa
 2. Marco Rodrigues – Acho Inúteis As Palavras
 3. Mariza – Que Deus Me Perdone
 4. Carminho – Escrevi Teu Nome No Vento
 5. Ricardo Parreira – Meditando
 6. Pedro Galveais – Eu Quero
 7. Ana Moura – Sou Do Fado, Sou Fadista
 8. Ricardo Parreira – Vira De Frielas
 9. Marco Oliveira – Lisboa Será Assim
 10. José Manuel Barreto – Ai, Margarida
 11. Joana Amendoeira – O Nome Que Tu Me Daves
 12. Vania Duarte Feat. Celeste Rodrigues – Lenda Das Algas
 13. Pedro Moutinho – Palavras Minhas
 14. Ricardo Ribeiro – Barro Divino
 15. Hélder Moutinho – Que Fado E Este Que Trago
 16. Celeste Rodrigues – Meus Olhos (Fado Menor Do Porto)

Bonus CD: Cristina Branco – Murmúrios

 1. Fado Perdicao
 2. Abandono
 3. As Certezas Do Meu Brilhante Amor
 4. Saudade
 5. Mágoa
 6. Fim
 7. Canto Ainda Por Alguém
 8. Lirios
 9. Há Palavras Que Nos Beijam
 10. Quesera Lavar O Pensamento
 11. Murmúrios
 12. Fado Das Sedes
 13. Arc’antiga
 14. Pombas Brancas