×

Recensie

World

21 april 2011

The Rough Guide To African Guitar Legends

The Rough Guide To African Guitar Legends

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: World Music Network

The Rough Guide To African Guitar Legends World 3.5 The Rough Guide To African Guitar Legends Written in Music https://writteninmusic.com

De Music Rough Guide-albums zijn al jarenlang het toonbeeld van veelzijdigheid en kwaliteit en vormen hierdoor uitstekende introducties in de diverse muziekgenres en stijlen die de wereld rijk is. Van alle instrumenten is het zonneklaar dat de gitaar de grootste impact heeft gehad en nog steeds heeft op de ontwikkeling van de muziek.

De Europese gitaarmuziek is direct te herleiden tot Afrika. Het was namelijk de Moorse invasie die ervoor zorgde dat de gitaar vanuit Afrika in Spanje terechtkwam en vele jaren later heeft geleid tot Flamenco en nog duizend andere muziekstijlen over de gehele wereld.

Door de slavenhandel is de Amerikaanse blues ontstaan. Maar het is slechts een kleine stap om de muzikale connectie te zien met het werk van bijvoorbeeld Ali Farka Touré uit Mali. De Spanjaarden brachten de gitaar naar Latijns-Amerika waar deze  leidde tot bijvoorbeeld de Cubaanse son. In de jaren twintig ontstond Afro-Cubaanse muziek, die vervolgens weer uitmondde in stijlen als de Congolese Rumba.  Zomaar een aantal voorbeelden die de succesvolle zwerftocht en veroveringen van de gitaar aangeven en de rol die Afrikaanse muzikanten hierbij gespeeld hebben.

The Rough Guide to African Guitar Legends in een schitterende en uitstekende compilatie door Phil Stanton en kent vele hoogtepunten. Met Fanta Bourama van Djelimady Tounkara zit de sfeer er meteen goed in. Deze artiest was één van de Malinese genodigden om samen met een groep Cubanen deel te nemen aan het Buena Vista Social Club-project maar wegens visa-problemen ging dat verhaal in rook op. In 2010 kreeg producer Nick Gold het voor elkaar om alsnog een Cubaanse-Malinese samenwerking te realiseren, wat resulteerde in de cd Afrocubism.

Oliver Mtukuzdi overtuigt volledig met het intrigerende en indrukwekkende akoestische Andinzwi, de ‘held’ Ali Farka Touré ontbreekt uiteraard ook niet en is hier met Penda Yoro te horen. Toen hij in 2006 overleed werd een periode van nationale rouw afgekondigd en draaiden de radiostations in Mali non-stop zijn muziek. Datzelfde gebeurde ook toen Franco in 1989 overleed in Congo, daar werd zijn muziek vier dagen continue gedraaid. Ook hij is vertegenwoordigd op deze compilatie met On Entre Ok, On Sort KO. De veelzijdigheid wordt onderstreept door Imidiwaren van de woestijn-rockers Tinariwen en het swingende Tour A Tour van Syran Mbenza & Ensamble Rumba Kongo. Vergeet vooral niet het fraaie bonus-cd Immortal Franco te luisteren van deze speciaal voor dit project gevormde band, die een hommage brengt aan de gitaarlegende Franco. In de band onder andere de voormalig bassist van Franco’s OK Jazz band, Flavien Makabi.

De laatste twee nummers, het instrumentale Relaxin’ At Moribaya van Kanté Manfila en vooral het hypnotiserende Ja Fun Mi Dub van King Sunny Adé, sluiten het album in stijl ontspannen af.

Tracklisting The Rough Guide To African Guitar Legends:

Disc1:

 1. Djelimady Tounkara- Fanta Bourama
 2. Oliver Mtukudzi – Andinzwi
 3. Ali Farka Touré – Penda Yoro
 4. Eric Agyeman – Nea Abe Beto
 5. Tinariwen – Imidiwaren
 6. Jean Bosco Mwenda – Pole Pole Ya Kuina
 7. Franco & OK Jazz – On Entre OK, On Sort KO
 8. Syran Mbenza & Ensemble Rumba Kongo – Tour A Tour
 9. Shiyani Ngcobo – Yekanini
 10. Henry Makobi – Omulanga Wamuka
 11. Kanté Manfila – Relaxin’ At Moribaya (Instrumental)
 12. King Sunny Adé – Ja Fun Mi Dub

Disc2 (Bonusalbum Syran Mbenza & Ensemble Rumba Kongo)

 1. Heritage Ya Luambo
 2. Beyou Motema
 3. Liyanzi Ekoti Ngai Na Motema (Mouzi)
 4. Mbanda Nasali Nini? (Madeleine)
 5. Matinda
 6. Infidelité Mado
 7. Salima
 8. Rumba Odemba
 9. Liwa Ya Franco
 10. Cherie Bondowé
 11. Zozo Visi
 12. Tour A Tour