×

Recensie

Roots

02 december 2016

The Rolling Stones

Blue & Lonesome

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Universal

Blue & Lonesome The Rolling Stones Roots 3.5 The Rolling Stones – Blue & Lonesome Written in Music https://writteninmusic.com

Over een ouderwets bluesalbum van The Rolling Stones werd al jaren druk gespeculeerd. Blues is tenslotte het genre waar ze ooit mee doorbraken en op de meeste van hun reguliere albums stonden wel bluesnummers, al dan niet van eigen hand. Denk maar eens aan King Bee, Little Red Rooster, I Got The Blues, Love In Vain, Let It Bleed, Casino Boogie of Shake Your Hips.

Ze hebben ook nooit nagelaten om hun voorbeelden Jimmy Reed, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Buddy Guy, Elmore James, Bo Diddley, Chuck Berry (okay rock ’n roll) in het zonnetje te zetten. Op dit album doen ze dat met een selectie bekende en minder bekende oerbluessongs.

Virtuozen zijn de mannen niet direct meer. De gitaristen Brian Jones, overleden in 1969 en Mick Taylor (vertrokken in 1974) waren dat wel. Ronnie Wood en Keith Richards moeten het hebben van de optelsom van hun samenspel. “Apart we’re pretty lousy, but together we’re unbeatable”, zei Richards daar zelf al eens over. En Mick Jagger is natuurlijk geen Afro-Amerikaan, maar een Engelsman van redelijk gegoede komaf. Ronnie Wood kan wel een bijzonder fijn potje slide spelen en krijgt veel ruimte. Generatiegenoot en oude vriend Eric Clapton is ook nog op twee nummers te horen.

Hun kracht lag altijd in de vele tientallen ijzersterke eigen nummers én het zich eigen kunnen maken van andermans nummers. Of het nu blues, rock ’n roll, reggae of soul betrof, The Rolling Stones haalden het door de mixer en maakten er hun eigen versie van. En daar houd je van of niet.

Bij elk nummer wordt netjes vermeld door wie en wanneer het origineel destijds werd geschreven en opgenomen.  Just Your Fool is het openingsnummer, in de jaren vijftig geschreven en opgenomen door Walter Jacobs, ofwel de beroemde bluesharpvirtuoos en –pionier Little Walter. Little Walter was een moeilijk ventje en een geduchte drinkebroer. Op 38-jarige leeftijd verzeilde hij in een gevecht en overleed aan de gevolgen daarvan. Ook Hate To See You Go, Blue And Lonesome en I Gotta Go zijn van hem.

Howlin’ Wolf was een twee meter lange, 130 kilo zware woesteling, bekend van klassiekers als Smokestack Lightning, Killing Floor en Wang Dang Doodle. Die nummers vind je hier niet, maar wel zijn minder bekende Commit A Crime.

Willy Dixon is ook goed vertegenwoordigd. Deze contrabassist en begeleider van Muddy Waters schreef tal van bekende bluesnummers, die werden uitgevoerd door onder anderen Howlin’ Wolf  en Muddy Waters. Zijn I Can’t Quit You Baby is een van de bekendere covers op het album, maar dat komt vooral doordat Led Zeppelin dit nummer in 1969 door de betonmolen haalde en er hardrock van maakte. Persoonlijke hoogtepunten zijn Little Rain van Jimmy Reed en Hoodoo Blues van Lightnin Slim, vooral omdat de Afrikaanse roots van de blues hier mooi naar voren komen.

Bluespuristen doe je waarschijnlijk geen lol met dit album. Inderdaad, er zijn duizenden en duizenden bands die de blues beter en netter spelen, maar het zonder wereldwijde adoratie moeten doen. Het rammelt af en toe en of Jagger echt een virtuoos op bluesharp is, is onderwerp van discussie.

Zelf ben ik al sinds mijn twaalfde of dertiende jaar een enorme Stones-fan, dankzij mijn broers en een van mijn beste vrienden. Maar met de reguliere albums van na 1990 doe je mij eigenlijk geen plezier meer. Toch vind ik het een leuke zet dat ze vergeten helden in het zonnetje zetten en dat met hoorbaar plezier en toewijding. En eerlijk is eerlijk, het klinkt rauw, knarst en schuurt, maar swingt als een tierelier.

Lullig is wel dat bassist Daryll Jones, die al in de jaren negentig Bill Wyman opvolgde, blijkbaar nog steeds geen officieel lid is van de band. Ook Chuck Leavell, ooit lid van The Allman Brothers, speelt al zolang mee dat hij eigenlijk wel officieel lid zou mogen worden. Maar dat valt niet te verwachten. Medeoprichter lid Ian Stewart (overleden in 1985) werd er ook al spoedig na de eerste successen uit geknikkerd, maar speelde nog mee op vele Stones-albums. In elk geval hebben deze oerrockers zichzelf én hun helden met dit album weer eens stevig in the picture geplaatst. 1. Just Your Fool
 2. Commit A Crime
 3. Blue And Lonesome
 4. All Of Your Love
 5. I Gotta Go
 6. Everybody Knows About My Good Thing
 7. Ride 'Em On Down
 8. Hate To See You Go
 9. Hoo Doo Blues
 10. Little Rain
 11. Just Like I Treat You
 12. I Can't Quit You Baby