×

Recensie

Roots

03 april 2014

The Robert Cray Band

In My Soul

Geschreven door: Björn Groenen

Uitgebracht door: Provogue / Mascot

In My Soul The Robert Cray Band Roots 4 The Robert Cray Band – In My Soul Written in Music https://writteninmusic.com

In My Soul is het zeventiende studioalbum van de Robert Cray. De bluesgitarist hoeft zich tegenwoordig niet meer te bewijzen; hij heeft inmiddels vijf Grammy Awards, vijftien Grammy nominaties en diverse platina albums op zijn naam. In My Soul is een impressief project geworden dat is voortgekomen uit een samenwerking met producer en multi-instrumentalist Steve Jordan (o.a. John Mayer, Keith Richards). Het album werd opgenomen door Niko Bolas in Santa Barbara Sound Studios, bekend geworden door opnames van ondermeer Neil Young’s This Note’s For You en het gelijkgenaamde debuutalbum van Melissa Etheridge.

Cray en Jordan hebben ervoor gekozen om grotendeels covers voor het nieuwe album op te nemen. Een tegenvaller, van een veelvoudig Grammy Award-winnaar hebben we namelijk een groot verlangen naar nieuw materiaal. Zo horen we Deep In My Soul van soul- en blueszanger Bobby Bland, een jaren zestig klassieker Your Good Thing (Is About To End) van Isaac Hayes en David Porter en Nobody’s Fault But My Own, een catchy cover van Otis Redding, maar ditmaal met een bijtende blazerssectie in combinatie met ingetogen gitaarbegeleiding. Toch blijft In My Soul een belangwekkend album. Dat is vooral te danken aan de voortreffelijke meeslependheid en dramatiek van ballads op het album. Jordan heeft oor voor afwisseling; tijdens What Would You Say heeft de bluesgitarist het over het ideaalbeeld ‘een betere wereld’ en vertolkt hij dat zielroerend, waardoor het album sereniteit met zich meekrijgt.

Aan doorzettingsvermogen geen gebrek: Hold On klinkt zeer comfortabel en glashelder. De credits gaan naar toetsenist Dover Weinberg voor het buitengewoon sensitieve pianospel. Hip Tight Onions is een hommage aan Booker T. Cray en co-writer/bassist Richard Cousins experimenten met extravagante akkoorden en melodieën. Echter, het messcherpe gitaarspel van de bluesgitarist blijft het album verlevendigen. Cray flirt tijdens bonustrack Pillow, mede geschreven door Jerry Friedman, met klankkleur van een sitar. Hiermee voegt hij een aanvullende dimensie toe aan het album, dat overigens geheel onverwacht is.

In My Soul is voor degene die de bluesgitarist niet kent een prima kennismaking. Voor de fervente luisteraar van Cray is het zeventiende studioalbum een aangename toevoeging aan de Cray-collectie, maar daar is ook alles mee gezegd. In My Soul is muzikaal-technisch gezien een voldoening om naar te luisteren. Echter, de verwachtingen waren bij deze doorgewinterde bluesgitarist en producer zeer hoog. Die hebben zij helaas matig kunnen verwerkelijken. Toch vier sterren. 1. You Move Me
 2. Nobody's Fault But Mine
 3. Fine Yesterday
 4. Your Good Thing Is About To End
 5. I Guess I'll Never Know
 6. Hold On
 7. What Would You Say
 8. Hip Tight Onions
 9. You're Everything
 10. Deep In My Soul
 11. Pillow