×

Recensie

Roots

23 augustus 2016

The Rifters –

Architecture Of A Fire

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Howlin' Dog Records

Architecture Of A Fire The Rifters Roots 4 The Rifters – The Architecture Of A Fire Written in Music https://writteninmusic.com

The Rifters  ontkiemden in 2002 in de bruisende muzikale scène van Taos New Mexico als multi-snarenman Don Richmond en bassist Jim Bradley van Hired Hand en de van The Rounders afkomstige Rod Taylor de krachten bundelen. Twee jaar later is er een eerste langspeler en dat titelloze debuut  krijgt in 2011 een opvolger met The Great River, een over een periode van een jaar op het podium van de Sagebrush Inn in New Mexico geregistreerde set.

Het oorspronkelijke vrijblijvende project evolueerde onlangs opnieuw in een volwaardig,  geheel akoestisch opgebouwd werkstuk dat in de  Howlin’ Dog Studio’s in Almosa, Colorado  tot stand kwam. Die studio, een van de meest gerenommeerde in de regio, is het eigendom van Don Richmond en hij kan er zich uitleven als producer en multi-instrumentalist op zowat alle denkbare snaarinstrumenten. “I just want to see a hundred miles” verzucht hij in het  gelijknamige door banjo, mandoline en pedalsteel aangedreven nummer.

The Horizon Line is een andere prachtige ode aan het onmetelijke landschap en de eindeloze vergezichten van zijn thuishaven. In andere songs zoals de titeltrack en In A Land Were Wild Birds Sings, fraaie laidback cowboy songs, is het meestal die op de voorgrond komt maar onveranderlijk met wonderlijke harmonische steun van Richmond en Bradley.

Laatstgenoemde neemt overigens een enkele keer de leadzang over in Charlie’s Lament, evenals I Got News For You op pure bluegrass leest geschoeid.  Melancholische westernsongs als Beautiful World en Cadillac Song en de eerder aangehaalde  tracks genieten onze voorkeur. En we mogen in geen geval I Can Live With That, een diep menselijke, vergevensgezinde ballade vergeten te vermelde. De sfeervolle, ingetogen muziek van dit trio biedt even een troostend moment in deze barre tijden. 1. The Architecture Of a Fire
 2. A Hundred Miles
 3. In a Land Where the Wild Birds Sing
 4. I Got News For You
 5. Life up to Now
 6. John Leblue’s Ghost Dance Medicine Shirt
 7. Beautiful World
 8. A Good Problem to Have
 9. I Can Live with That
 10. Cadillac Song
 11. Charlie’s Lament
 12. The Horizon Line