×

Recensie

Roots

04 oktober 2016

The Rides

Pierced Arrow

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Savoy/429 Records

Pierced Arrow The Rides Roots 4 The Rides – Pierced Arrow Written in Music https://writteninmusic.com

The Rides is eigenlijk meer dan een gelegenheidsformatie, want Pierced Arrow is alweer het tweede album van deze band die is samengesteld uit grootheden als Stephen Stills, Kenny Wayne Shepherd en Chicago rock/blues keyboardspeler Barry Goldberg. Vroeger zou men dit een “Supergroup” genoemd hebben. De chemie tussen deze muzikanten is er in ruime mate en mede daardoor spat het enthousiasme er vanaf. Stephen Stills vindt dan ook dat The Rides dé Bluesband van zijn dromen is. Na het eerste album met de veelzeggende titel Can’t Get Enough zijn The Rides op tournee gegaan, weliswaar kort, maar dit pakte goed uit en smaakte dus naar meer. Een tweede album bleek dan ook een logische vervolgstap.

Het is niet verwonderlijk dat op dit album veel herkenbaars te horen is en dat tegelijkertijd ook heel vertrouwd klinkt. Stephen Stills is nog steeds heel goed in staat om een song net dat extraatje geven waardoor deze boven het gemiddelde uitstijgt. Een goed voorbeeld hiervan is de catchy opener Kick Out of It met gedreven zang en een knerpende gitaarsolo van de meester zelf. Daarna volgt Riva Diva, lekkere onvervalste Rock & Roll volgens het boekje.

De ballad Virtual World heeft een hoog Buffalo Springfield-gehalte, maar is er eentje om je vingers bij af te likken. Kenny Wayne brengt hier een gevoelige, bijna Mark Knopflerachtige gitaarsolo ten gehore. Daarna volgt By My Side geschreven door Kenny Wayne Shepherd en Barry Goldberg, wederom een gedragen ballad, waar alles in zit: prima zang, een pakkend refrein en een door ene Jimi H geïnspireerde gitaarsolo.

Kenny Wayne Shepherd laat op dit album gelukkig vaak zijn klasse horen, krachtige, prachtige en zeer smaakvolle solo’s die helemaal passen in de sfeer van de song zoals in I’ve Got To Use My Imagination waarbij hij naast zijn gitaarspel ook de zang voor zijn rekening neemt. Stills en Shepherd stuwen elkaar in de gitaarsolo tot grote hoogte, klasse!

De mineur bluesballad I Need Your Lovin’ is er eentje volgens de regelen der kunst. De combinatie Stills op zang en Shepherd die hier exclusief de solo’s voor zijn rekening neemt pakt hier wederom heel goed uit.

Piercing Arrow is een voor een breed bluespubliek toegankelijk album met negen nieuw gecomponeerde tracks en één cover: My Babe van Willy Dixon. Ondanks dat dit album een aantal zeer pakkende, echt goede, blues nummers bevat zoals I’ve Got To Use My Imagination en Game on vind ik de songs die dit overstijgen nog net iets interessanter.  1. Kick Out Of It
  2. Riva Diva
  3. Virtual World
  4. By My Side
  5. Mr. Policeman
  6. I've Got To Use My Imagination
  7. Game On
  8. I Need Your Lovin'
  9. There Was A Place
  10. My Babe