×

Recensie

Roots

20 april 2020

The Reverend Shawn Amos &The Brotherhood 

Blue Sky

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Put Together Music

Blue Sky Shawn Amos The Brotherhood Roots 4 The Reverend Shawn Amos &The Brotherhood  – Blue Sky Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds hij de titel van Reverend draagt komt Shawn Amos aanzetten met een straffe reeks . De donkere Amerikaan met het onafscheidelijke hoedje haalt op Loves You en de opvolger Breaks It Down uit met een creatieve benadering  van een sterk door blues geïnspireerd maar in een beduidend ruimer georiënteerde benadering uitgewerkt.  Dat gebeurde niet in thuisbasis LA maar in  het Texaanse Schreveport.

Amos omringt zich met The Brotherhood, een uitmuntend muzikaal gezelschap, zijn trouwe gitaarman Doctor Roberts krijgt ritmische steun van Brady Blade die de drumsticks bij Spyboy  hanteert en bassist Christopher Thomas. Samen met enkele gastmuzikanten en de evenmin te onderschatten inbreng van The Sisterhood , luister maar even naar Troubled Man waarin Ruthie Foster de harmonica escapades flankeert.

In soulbluesslijpers The Pity and The Pain  Albion Blues komt Kenya Hathaway even uit de schaduw van haar sista’s met klagende zang. Snerpende gitaarakkoorden begeleiden verzengende harmonicaescapades  in het bezwerende Counting Down The Day. Het opzwepende Hold Back is evenals het geëngageerde The Job Is Never Done op strakke, rockende riffs geënt. Een meer intimistisch Her Letter leunt op akoestische  gitaar- en basakkoorden, de ingehouden frasering creëert een onderhuids spanningsveld dat onmiskenbaar naar de delta blues uit Mississippi refereert.

Ter afsluiting leidt de muzikale trip van Shawn Amos op een broeierige second line ritmiek en de uitbundig swingende inbreng van de Mudbug Brass Band resoluut richting New Orleans. “Keep the faith, have some fun”, een opmerkelijk  hoopvol motto dat in deze bange dagen bijzonder welkom lijkt.  1. Stranger Than Today
  2. Troubled Man
  3. Her Letter
  4. Counting Down The Days
  5. Hold Back
  6. The Job Is Never Done
  7. The Pity And The Pain
  8. Albion Blues
  9. 27 Dollars
  10. Keep The Faith, Have Some Fun