×

Recensie

Roots

05 maart 2018

The Reverend Shawn Amos

Breaks It Down

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Put Together

Breaks It Down Shawn Amos The Reverend Shawn Amos Roots 4 The Reverend Shawn Amos – Breaks It Down Written in Music https://writteninmusic.com

Loves You, het vorige album van The Reverend Shawn Amos heb ik met veel plezier beluisterd en kreeg een vast plekje in de collectie. Daarom was ik erg benieuwd naar dit zesde album. In grote lijnen borduurt hij voort op een prima concept, met ruimte voor blues, soul, gospel en rhythm ’n blues.

Amos combineert een laidback-benadering die JJ Cale-fans moet kunnen bekoren, met een soms dreigende ondertoon die soms weer aan Little Axe herinnert. In zijn blues hoor je de Afrikaanse roots terug. Zijn muziek wringt, schuurt en swingt en de songs staan als een huis, mede dankzij Amos’ gave vocalen.

De in Los Angeles wonende Amerikaan The Reverend Shawn Amos is met zijn keurige pak, hoedje en knalgele schoenen een bijzondere verschijning. Shawn Ellis Amos staat te boek als platenproducer, blueszanger en ondernemer in digitale marketing. Hij produceerde voor Quincy Jones een carrièreoverzicht en is de jongste (48) zoon van Wally Amos, oprichter van het Famous Amos chocoladechips. Maar een makkelijk leven had hij niet. Zijn moeder pleegde zelfmoord in 2003, na een jarenlange worsteling met een ernstige psychische aandoening.

Amos wordt immer bijgestaan door een keur aan klasse muzikanten, die niet alleen enorm kunnen swingen en grooven, maar ook precies weten wanneer ze een stapje terug moeten doen of naar voren moet zetten. In het schitterende openingsnummer Moved verwacht je dat de band op bepaald moment helemaal los gaat, maar dat blijft uit. West-Afrika meets the Mississippi. 2017 en Hold Hands zijn gewoon lekkere soul en rhythm ’n blues-nummers. De eerste echte verrassing is natuurlijk de rootsy cover van het klassieke Jean Genie van David Bowie. Ook hier houden Amos en zijn band mooi in, om gedoseerd los te barsten zonder uit de bocht te vliegen.

Het volgende deel van dit album draait om het concept Freedom Suite. De Afro-Amerikaanse bevolkingsgroep in de VS kampt nog steeds met armoede, achterstelling, verslaving en politiegeweld. Dit gedeelte gaat van start met zijn versie van de traditional Uncle Tom’s Prayer Lekker schurend en gemeen, met overstuurde gitaar en omineuze vocalen en sluit af met het aloude (What’s So Funny ‘Bout) Peace Love and Understanding van de oude Britse muziekheld Nick Lowe.

De verrassing is er wel een beetje af, maar Amos is een man naar mijn hart die zich er niet gemakkelijk vanaf maakt en de blues en verwante genres een nieuwe impuls geeft.  1. Moved
  2. 2017
  3. Hold Hands
  4. The Jean Genie
  5. Uncle Tom’s Prayer
  6. Does My Life Matter
  7. We’ve Got To Come Together
  8. Ain’t Gonna Name Names
  9. (What’s So Funny About) Peace, Love and Understanding