×

Recensie

Pop

15 april 2021

The Reds, Pinks & Purples

Uncommon Weather

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Tough Love

Uncommon Weather The Reds, Pinks & Purples Pop 4 The Reds, Pinks & Purples – Uncommon Weather Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de sombere jaren tachtig een mooie beeldende sfeer oproepen is een vaststaand feit. Vooral in de Schotse havenstad Glasgow en het aan de Mersey gelegen Liverpool is dit erg voelbaar. Prachtige regenachtige soulsongs met een licht deprimerende romantische ondertoon, waarbij de dromerige postpunk als basis geldt. Dit alles is bij het melancholische The Reds, Pinks & Purples hoorbaar.

Alleen komt deze indiepop niet uit Europa, maar juist uit de Verenigde Staten. De uitvoerende muzikant Glenn Donaldson staat met beide voeten in het heden, en heeft geen binding met de eighties. Sterker nog, hij is niet eens woonachtig in een grijze uitzichtloze arbeidersstad als Seattle. Het ooit zo bruisende liefdesnetwerk in het koele San Francisco beschouwd deze multi-instrumentalist als zijn habitat. Toch is Uncommon Weather in alle opzichten een typische nostalgische plaat, waarbij je op het einde van Pictures Of The World nog enigszins wat Paisley Underground waarneemt, die wel tot het kustgebied van Californië te herleiden zijn.

Uncommon Weather heeft net zo’n schitterende albumhoes als het vorig jaar verschenen You Might Be Happy Someday. Een indrukwekkende gedateerde foto van een fel pastel geverfd woonhuis dat behalve de veelkleurigheid van het new wave klimaat ook treurnis en eenzaamheid symboliseert. Na het in de zomer van 2019 uitgebrachte Anxiety Art is het in pakweg twee jaar tijd de derde The Reds, Pinks & Purples plaat. Deze eenmansonderneming van Glenn Donaldson verdient het om eindelijk die overstap naar het grote publiek te maken. Allemaal kleine schetsbeelden welke vanuit zijn werkatelier in de wijk Inner Richmond tot breekbare kunstwerken geboetseerd zijn. Dit alles volgens het DIY-principe, het hele proces in eigen hand houdend. Vanaf de krabbels op het papier tot aan de uiteindelijk studio opnames.

Het levert een persoonlijk eindresultaat op van een veelzijdige muzikant die in zijn jeugd met The Smiths en R.E.M. opgroeit. Binnen de scene is hij een bekende figuur die zeker in zo’n vijfentwintig acts een aandeel heeft. Glenn geeft die muzikale projecten gevarieerde namen en beschouwt ze min of meer tot zijn eigen troetelkinderen. De bescheiden artiest bereikt het publiek voornamelijk door zijn verschillende Bandcamp pagina’s waarmee Glenn Donaldson de druk omzeilt om zich aan een vast platenlabel te binden. Hierdoor blijft hij redelijk anoniem en is het eigenlijk heel bijzonder dat hij nu al voor een langere tijd onder het alter ego The Reds, Pinks & Purples werkt.

Uncommon Weather benadrukt die onbekendere kant van de mistige Golden Gate City. Een stad die net als de muziek erg in het verleden leeft. Vergaande glorie welke het hoogtepunt beleeft als ze zichzelf in de jaren zestig tot hippiehoofdstad betitelen. Alleen bevindt de belevingswereld van Glenn Donaldson zich nu juist in de leegte van het kunstmatige plastic en de milieu onvriendelijke waterstofperoxide en hairsprays van ruim vijftien jaar later.

Don’t Ever Pray In The Church On My Street weerspiegelt het conservatieve karakter van de inwoners en is tot een persoonlijk verzet tegen de vastgeroeste gemeenschap te herleiden. Neerslachtigheid omwikkeld door ruige gitaargolven en stadse tribal percussie. De zang emotie heeft iets droevigs, en geeft optimaal de uitzichtloze situatie weer waarin de songwriter zich bevindt. Glenn Donaldson wil de boel ontvluchten maar wordt tevens door die ingeprente jeugdherinneringen aangetrokken welke hem gevormd hebben.

Het zijn prachtige beslagen zwarte pareltjes, die een nodige oppoetsbeurt verdienen. Glenn Donaldson maakt optimaal van synthesizer en drumcomputer gebruik om de oorspronkelijke gitaarliedjes te kleuren. De poëtische voordracht heeft dat aangename klagende waarmee verbitterde zwartkijkers zich op de kaart zetten. Heel soms loert de avontuurlijke dreampop in het uptempo I’m Sorry About Your Life om de hoek, om vervolgens in de schaduwen van het negatieve zelfbeeld te verdwijnen. En dan moet je uiteindelijk concluderen dat vroeger inderdaad alles beter was, wat verlang ik naar die sound van Uncommon Weather terug. 1. Don't Ever Pray In The Church On My Street
 2. I Hope I Never Fall in Love
 3. The Biggest Fan
 4. Uncommon Weather
 5. A Kick In The Face (That's Life)
 6. I Wouldn't Die for Anyone
 7. I'm Sorry About Your Life
 8. The Record Player And The Damage Done
 9. Pictures Of The World
 10. Life At Parties
 11. Sing Red Roses for Me
 12. The Songs You Used to Write
 13. Sympathetic