×

Recensie

Rock

11 mei 2021

The Pine Hill Haints

The Song Companion of a Lone Star Cowboy

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Single Lock Records

The Song Companion of a Lone Star Cowboy The Pine Hill Haints Rock 4 The Pine Hill Haints – The Song Companion of a Lone Star Cowboy Written in Music https://writteninmusic.com

Het verbaast niemand dat er achter de leden van het rondom Jamie Barrier gevormde The Pine Hill Haints gezelschap een fanatieke groep skaters schuilgaat. Ze transformeren die Live Fast Die Young straatmentaliteit perfect in dit blues country gezelschap. Het is net een tikkeltje rauwer, harder en sneller, waardoor ze zich op het meer punk georiënteerde rockabilly vlak bevinden. Door het geharde ruwe bolster, blanke pit karakter sluiten ze in cajun songs als Lone Star Kid muzikaal sterk bij de Ierse folkpunk aan. Sterker nog, bij Midnight Mayor is zelfs ska hoorbaar. Ze mogen zich best als het Amerikaanse antwoord op The Pogues beschouwen, maar dan zonder de destructieve zuipfeesten.

Door van standaard huis, tuin en keuken gereedschap als de bassende wastobbe en het jazzy wasbord gebruik te maken zetten ze een heerlijke oer sound neer die naar het primitieve plattelandsleven van een eeuw geleden teruggaat. Uiteraard wordt dit nog met typische country americana instrumenten als de banjo en mandoline, de blues mondharmonica van Pretty Thing en de folk viool in het overbekende John Henry aangevuld. The Pine Hill Haints verhuren hun ziel aan de duivel, en wijzen hem op die kleine lettertjes waarmee ze elk moment het contract kunnen ontbinden. Tevens staat daarin vermeld dat ze niet schatplichtig aan traditionele uitvoeringen verbonden zijn en er altijd hun eigen draai aan mogen geven.

Niet vreemd dus dat de elfde studioplaat The Song Companion of a Lone Star Cowboy met een luid opgestelde elektrische gitaar aftrapt die keihard Fall Asleep introduceert. De snaredrum van Brian “Zero” Borden zweept de boel heerlijk op, en memoreert aan jaren vijftig herinneringen die naar The Tennessee Two, de fabuleuze begeleidingsband van Johnny Cash teruggaan. Back To Alabama bezoekt de roots van de band, in de clip prachtig als een bijna kerkelijke bedevaartstocht langs het clubcircuit in beeld gebracht. Een schril contrast met de rituele freakende voodoo Catfish Blues elementen die ook in hun sound verscholen zitten en zich in de nachturen als schaduwgeesten aan de buitenwereld presenteren.

De haperende Pretty Thing mondharmonica wordt door het stampende ritme aangemoedigd om vervolgens in totale waanzin los te gaan. Het blaasinstrument heeft iets dierlijks, jammerend bijna als een huilende prairiehond die met zijn ontevreden klaagzang bij zijn baasje verhaal komt halen. Met de spokende zingende zaag van Katie Barrier in de klassieke Amerikaanse Wade In The Water gospelsong herplaatsen ze zich naar de Londense zwart-witte Peaky Blinders scene van anno 1920. Het bezit alles om een plekje op de soundtrack op te eisen; mysterieus, duister en er hangt een heerlijk oud gangstersfeertje omheen. Mooi dat ze dit met hun eigen invulling bewerkstelligen, waardoor ze het tot iets eigens maken.

The Pine Hill Haints overstijgt de traditionele country, welke nog steeds een oubollige stempel meedraagt, en voegt daadwerkelijk iets toe. Ze maken het voor een jongere generatie boeiender en interessanter die verder dan het hippe Americana kijken. En toch houden de countryrockers de geschiedkundige oudheid passend in ere, en breken ze deze niet af om daarvoor ambitieloze torenhoge nieuwbouwsongs te herplaatsen.



  1. Fall Asleep
  2. Back to Alabama
  3. Pretty Thing
  4. Satchel Paige Blues
  5. John Henry
  6. Lone Star Kid
  7. Drop and Fall
  8. Midnight Mayor
  9. Catfish Blues
  10. Fighting for the Wrong Side
  11. Stare at the Fire
  12. Louise
  13. Downtown Blues
  14. Wade in the Water
  15. Tithy Dunbar