×

Recensie

Soul / Hiphop

17 mei 2017

The Phunkguerilla & Cosmo Klein

Kingdom Of Fire

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Mochermusic, Isolda

Kingdom Of Fire The Phunkguerilla Soul / Hiphop 3 The Phunkguerilla & Cosmo Klein – Kingdom of Fire Written in Music https://writteninmusic.com

Cosmo Klein was aanvankelijk actief in de popmuziek, maar kon daar toch niet écht zijn draai in vinden, ondanks dat er bescheiden successen werden geboekt met de albums en singles die hij heeft uitgebracht.

Nadat hij met basgitarist/veteraan/muzikale allesvreter Claus Fischer een samenwerkingsverband aanging, veranderde daarmee ook de muzikale koers en liet Klein de popmuziek voor wat het was om vervolgens in funk en aanverwante stromingen verder te gaan. Uit het netwerk van allerlei gelijkgestemden ontstond na een selectie op geschiktheid The Phunkguerilla en werden daarmee de contouren duidelijk voor de komende tijd. Eerste wapenfeit was het debuutalbum Let’s Work (2013), dat vier jaar later wordt opgevolgd door Kingdom Of Fire.

Waar het in de funk vaak draait om de groove en niks anders dan de groove, gaat The Phunkguerilla anders te werk: eerst is er de song, dan pas de groove. Hoe die aanpak uitwerkt, wordt duidelijk in de opener The Answer. Soms meer pop dan funk en ligt de nadruk vooral op de tekst. Klein snijdt de banden met de pop dus toch niet helemaal door. Of naar die tekst wordt geluisterd is maar de vraag. In elk geval een uitnodigende introductie om het album niet meteen uit de CD-lade te trekken of de stream te skippen. Ook Can’t Let You Go en Homezone zijn volgens eenzelfde formule vormgegeven en klinken behoorlijk toegankelijk. En hoe meer Kingdom Of Fire wordt beluisterd, hoe aangenamer het album wordt. Er is voldoende variatie, de composities kennen een interessante opbouw en is het – ondanks de soms serieuze thematiek in de teksten – een tamelijk zomers album. De naam van de band doet anders vermoeden, want er is weinig guerilla aan Kingdom.

Maar erg is dat niet, want ook Hold On, het titelnummer en de afsluiter Up On The Hill beschikken over voldoende kwaliteiten om Kingdom Of Fire boven de middelmaat uit te tillen. Geen agressieve funkjams, de funk wordt zeer funktioneel (sic) ingezet en is het tweede album van The Phunkguerilla behoorlijk onderhoudend en verschijnt het op een juist moment. De komende betere weersomstandigheden kunnen hierbij duidelijk van aantoonbare toegevoegde waarde zijn bij beluistering Kingdom Of Fire.

Tracklist Kingdom On Fire:

  1. Up on the hill
  2. Kingdom on fire
  3. Hold on
  4. Hightimes
  5. Caught up on you
  6. Out of my way
  7. Homezone
  8. Can’t let you go!?!
  9. The answer