×

Recensie

Alternative

12 maart 2021

The Paper Kites

Roses

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Nettwerk

Roses The Paper Kites Alternative 4 The Paper Kites – Roses Written in Music https://writteninmusic.com

Het is een grote eer als er een bloem naar je genoemd wordt, en zeker nog als deze het symbool van de liefde is. The Paper Kites nodigt een tiental zangeressen uit die hun songs vertroetelen, een voedingsbodem geven, en ze laten opbloeien. Veelal afkomstig uit een andere streek, waardoor ze toch net die specifieke achtergrond toevoegen. De een ingetogen en teder, als een ontwikkelende knop die schuchter met de buitenwereld kennis maakt. De ander groots, in de kracht van hun schoonheid. Soms een beetje stekend, soms juist breekbaar. Hoe mooi is het om deze stemmen te koppelen aan die rozen, het ultieme geschenk waar elke vrouw naar verlangt. Het zal niet geheel toevallig zijn dat een drietal vocalisten genoemd zijn naar de roos, want daar hebben we het over; Roses.

Het is ook voor de Aussies van The Paper Kites wat onwennig. De popsound op de vijfde studioplaat is voornamelijk terug gebracht naar een sobere ingetogen houding om als uitnodigende gastheer aan de wensen van de dames te voldoen. Sam Bentley en vooral Christina Lacy offeren hun warme kenmerkende stemgeluid op om die stap opzij te zetten en ruimte te maken voor deze gewaagde aanpak, die verrassend goed uitpakt. Feit is wel dat ze verschillende keren erg dicht bij die kernbasis van Christina Lacy in de buurt komen. Het duet For All You Give met de Britse Lucy Rose de enige keer dat ze ervoor kiezen om twee vrouwenstemmen universeel samen te laten smelten.

Roses opent met een paar tracks die zich nog mooi in die onschuldige ontdekkingsfase bevinden van de ontwakende schoonheid van het prille leven. De Portugese MARO laat zich in Walk Above the City leiden door de warmte en de siësta van haar geboortegrond, waardoor er een aangenaam lazy accent op gelegd wordt; breekbaar als een jonge stengel. Sfeervolle gitaarakkoorden geven Sam Bentley de ruimte die de uit Boston afkomstige Aoife O’Donovan zalvend overneemt in de net zo verstillende Americana folkrock van Climb on Your Tears.

Vanuit Nieuw Zeeland voegt Lydia Cole een breed uitgemeten vrije Into The Wild landschapsbeleving aan Dearest toe. Een ware ontdekkingstocht die langs de kolossale watervallen met voortkabbelend gepingel de begroeide Tolkien achtige natuur laat leven. Een voorliefde die net zo identiek centraal staat in de heimelijke hang naar het thuisfront van landgenote Gena Rose Bruce in het kampvuurnummer Take Me Home. Zeg maar de jonge speelse door de wind voortbewegende rozenblaadjes van de plaat.

Het meer uptempo Steal My Heart Away is de eerste volgroeide bloem die zich herplaatst in de sfeervolle jaren tachtig folkpop. De ervaren Australische Julia Stone, die solo maar ook vooral met haar broer Angus menig harten van de ontroerende folk liefhebbende luisteraars weet te raken is met het door steviger gitaarwerk uitgevoerde Without Your Love die bekende naam waarmee de aandacht op het grote publiek gelegd wordt. Hier is ze gewoon net zo indrukwekkend aanwezig als de overige dames; niks meer en niks minder. Eigenlijk is het toch wel de Zweedse Amanda Bergman die met het tranentrekkende, maar oh zo zelfverzekerde Crossfire haar van die troon stoot.

Ja, die nadruk ligt uiteraard op Australië. Het contact leggen gaat ondanks de grootte van het gigantische land juist in deze tijd gemakkelijk, omdat daar volgens dezelfde wetgeving en coronaregels gehandeld wordt. Gena Rose Bruce weet haar roots zo perfect met de band samen te brengen, waardoor ze bijna solliciteert naar die blikvangende rol van Christina Lacy in het bijna familiair aandoende Lonely. De tevens uit Australië afkomstige Ainslie Wills heeft iets traditioneels Iers in haar dromerige stem in haar uitvoering van Steal My Heart Away wat je ook daadwerkelijk terug hoort bij de uit Ierland afkomstige jongeling Rosie Carney, die met de volwassen pianoballad By My Side op moederlijke wijze Roses mag afsluiten. Roses is een mooie ode aan de tederheid van de liefde, maar nog meer een pakkend eerbetoon aan de vrouw in het algemeen. Een verlaat Valentijnsdagcadeautje.  1. Walk Above the City
  2. Climb on Your Tears
  3. Dearest
  4. Steal My Heart Away
  5. Without Your Love
  6. Crossfire
  7. Lonely
  8. Take Me Home
  9. For All You Give
  10. By My Side