×

Recensie

Alternative

06 maart 2015

The Outsiders – The Golden Years Of Dutch Pop

The Golden Age Of Dutch Pop Music

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

The Golden Age Of Dutch Pop Music The Outsiders Alternative 4 The Outsiders – The Golden Years Of Dutch Pop Music Written in Music https://writteninmusic.com

Voor een reeks verzamel-CD’s onder de titel The Golden Years Of Dutch Pop Music heeft platenmaatschappij Universal de archieven weer eens ondersteboven gekeerd. Het resultaat bestaat uit tien dubbel-CD’s van beroemde Nederlandse pop- en rockacts waarvan de eerste vijf onlangs zijn verschenen. De volgende vijf verschijnen in april 2015.

De vijf acts die deze winter centraal staan, zijn Cuby & The Blizzards, Livin’ Blues, The Outsiders, Q65 en The Motions. Van alle acts heeft de dubbelaar als ondertitel A & B Sides And More,  waarbij het ‘more’ slaat op relevante albumtracks.

Tussen 1965 en 1969 brengen The Outsiders twaalf singels uit, waarvan er in 1966 en 1967 zeven de Top 40 halen. Veel meer dan een hitparadeband zijn The Outsiders echter een verschijnsel in de nederbietwereld. Als de groep in 1960 ontstaat, is zanger Wally Tax pas twaalf jaar. Zoals journalist Robert Haagsma schrijft in de ‘liner notes’: ze spelen in etablissementen waar het jeugdige gezelschap als bezoekers nooit toegelaten zou worden. Het is nota bene ‘hoeder van de goede smaak’ Willem O’Duys die de Amsterdammers in 1966 een platencontract bezorgt op zijn Relax-label, nadat eerder al twee lekker rammelende singles zijn verschijnen op het label van muziekblad Muziek Express. De derde single Lying All The Time is voorjaar 1966 meteen een bona fide nederpopklassieker. Pas in de jaren tachtig wordt duidelijk dat de groep dank zij ondermeer dit nummer ook in de Verenigde Staten populair wordt onder verzamelaars van zogeheten ‘garagerock’: muziek die lekker ruig en ruw klinkt, alsof die niet is opgenomen in een hi-tech geluidsstudio, maar gewoon in de garage. In veel gevallen is dat ook echt zo. Minstens zo onwindend als de singles zijn de live-optredens van The Outsiders: gillende meiden voor met name zanger Wally Tax en gitarist Tom Krabbendam. Haagsma beschrijft hoe ze in ’67 de Rolling Stones van het podium spelen in de Brabanthallen in Den Bosch. Hoe goed The Outsiders in die toptijd zijn, is nog altijd te horen op de debuut-LP, die voor de helft is opgenomen tijdens een concert in Breda.

De Dutch Pop-serie van platenmaatschappij Universal is goedbeschouwd een update van de serie Singles A’s & B’s die in 2002 verscheen onder de vlag van het inmiddels ter ziele gegane Popinstituut Nederland. Daarin verschenen toen ook al delen over The Motions, Q65, Cuby, Livin’Blues en The Outsiders: alle vijf de nu verschenen delen zijn dus een reprise van uitgaves van dertien jaar geleden. Niks mis mee, want de dubbelaars (in een enkel geval driedubbelaars) van toen zijn bepaald niet meer in elke platenzaak of op elke internetsite te krijgen.

Written in Music heeft ze wel en kan dus goed vergelijken.

Het album uit 2002 -en de hoestekst van destijds- gaat uitgebreid in op zeer succesvolle solocarrière van Wally Tax. Die bracht in 1967 zeer tegen de zin van de andere Outsiders een solo-album als crooner uit en scoorde daar enkele hits mee. In de jaren zeventig blijft hij hits scoren (Miss Wonderful uit 1973 en Let’s Dance uit 1976 zijn hele bekende), daarnaast boekt hij succes als producer van middle of the road-acts als Champagne (een Abba-kloon) en Girlie. Uit deze periode zijn op die plaat ook zo’n twintig tacks opgenomen. Op de nieuwe uitgave ontbreekt het solowerk van Tax, maar wordt wel uitgebreid in gegaan op de albums van The Outsiders, met het opwindende live-werk van de eerste plaat en materiaal van de psychedelische plaat CQ uit 1968. De groep zelf vond die plaat indertijd maar niks, maar later wordt CQ als ‘miskend meesterwerk’ (de woorden van Haagsma) binnengehaald. Aan de opnames die The Outsiders na hun tweede reünie in 1997 maakten (de eerste reünie in ’87 strandt al snel) wordt op de nieuwe uitgave geen aandacht besteed: het einde van de jaren zestig vormde ook het einde van The Outsiders en dus ook het einde van deze compilatie. Een keuze waar op zich weinig tegenin te brengen is.

Tracklisting The Golden Years Of Dutch Pop Music:
CD 1:

 1. You Mistreat Me
 2. Sun’s Going Down
 3. Felt Like I Wanted To Cry
 4. I Love Her Still, I Always Will
 5. Lying All The Time
 6. Thinking About Today
 7. Keep On Trying
 8. That’s Your Problem
 9. Touch
 10. Ballad Of John B.
 11. Monkey On Your Back
 12. What’s Wrong With You
 13. Summer Is Here
 14. Teach Me To Forget You
 15. I’ve Been Loving You So Long
 16. I’m Only Trying To Prove Myself That I’m Not Like Everybody
 17. Don’t You Worry About Me
 18. Bird In A Cage
 19. A Cup Of Hot Coffee
 20. Strange Things Are Happening
 21. I Don’t Care
 22. You Remind Me
 23. Do You Feel Alright
 24. Daddy Died On Saturday

CD 2:

 1. If You Don’t Treat Me Right
 2. Talk To Me
 3. I Want To Know
 4. M.E. Song
 5. Won’t You Listen
 6. Tears Are Falling
 7. From My Eyes – Live
 8. I Wish I Could – Live
 9. Story 16 – Live
 10. Ain’t Gonna Miss You – Live
 11. Afraid Of The Dark – Live
 12. Filthy Rich
 13. Don’t You Cry
 14. I Would Love You
 15. It Seems Like Nothing’s Gonna Come My Way Today
 16. The Man On The Dune
 17. Happyville
 18. You’re Everything On Earth
 19. Wish You Were Here With Me Today
 20. I Love You No.2
 21. Prisonsong
 22. Misfit
 23. Zsarrahh
 24. Doctor CQ


 1. You Mistreat Me
 2. Sun's Going Down
 3. Felt Like I Wanted To Cry
 4. I Love Her Still, I Always Will
 5. Lying All The Time
 6. Thinking About Today
 7. Keep On Trying
 8. That's Your Problem
 9. Touch
 10. Ballad Of John B
 11. Monkey On Your Back
 12. What's Wrong With You
 13. Summer Is Here
 14. Teach Me To Forget You
 15. I've Been Loving You So Long
 16. I'm Only Trying To Prove Myself That I'm Not Like Everybody Else
 17. Don't You Worry About Me
 18. Bird In A Cage
 19. A Cup Of Hot Coffee
 20. Strange Things Are Happening
 21. I Don't Care
 22. You Remind Me
 23. Do You Feel Alright
 24. Daddy Died On Saturday