×

Recensie

Roots

04 april 2018

The Old Ditch Riverhoppers

Long Done Gone

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Long Done Gone The Old Ditch Riverhoppers Roots 4 The Old Ditch Riverhoppers – Long Done Gone Written in Music https://writteninmusic.com

Vier heren met hagelwitte Stetsons en in stijlvolle Western pakken gehesen, het lijkt een tafereel uit lang vervlogen tijden en de muziek van dit kwartet uit Utrecht ademt het authentieke gevoel uit van de bluegrass en country die destijds aan de overkant van de oceaan opwelde. In tegenstelling tot de meeste combo’s van Nederlandse origine die het genre exploreren, vormt het zelf gecomponeerde werk een niet onaanzienlijk aandeel  van het repertoire van The Old Ditch Riverhoppers. Long Done Gone is een van de vier songs die de naam Maurits Mekenkamp. De fiddler en mandolineman verzorgt samen met banjopicker Jabe Piter Faber de harmonische zang.

De in functionele pickerswerk gevatte combinatie van banjo, mandoline en snarenwerk van Martijn Koetsier en de akoestische baskast van Franke Kooistra zet meteen de juiste toon in de titelsong,  Jolene huppelt lustig verder  op het dartele ritme. Coulda Woulda Shoulda is een aanstekelijk hillbilly country.  Het met de fijne dobrotonen van Koetsier gelardeerde countryneske Isabelle toont enige verwantschap met Gentle On My Mind en illustreert de veelzijdigheid van Mekenkamp.  Faber speurde twee jaar geleden in North Carolina naar de origine van de bluegrass, bezocht in Kentucky het huis van Bill Monroe en jamde met een nazaat van banjomeester Earl Scruggs. Die trip door de VS inspireerde Black Mountain Moonshiners, onvervalste bluegrass waarin banjo en fiddle domineren.

Uiteraard komt ook het kostbare muzikale erfgoed aan bod. Lester Flatt & Scruggs imponeerden in de The Foggy Mountain Boys periode met I’m Head Over Heals In Love, Faber en kompanen illustreren bijna zeven decennia later hun klasse met een deskundige reprise en dat gebeurt eveneens in het van The Stanley Brothers geleende, bijzonder amusante The Kitten & The Cat. Als de Riverhoppers een traditional uit een of ander ‘publiek domain’ lichten is het telkens feest, luister maar eens naar knappe sing- a-longs als Rabbit In A log, het onweerstaanbare fiddler instrumentaaltje Clinch Moutain Backstep en bovenal het tragische waargebeurde verhaal Poor Ellen Smith.  Het van Ola Belle Reed afkomstige High On A Mountain, dat destijds meteen door de onvolprezen Del McCoury werd geadopteerd verdient eveneens uw aandacht.

Het is de compromisloze combinatie van vakmanschap en spelplezier die bij The Old Ditch Riverhoppers het verschil maakt. Dat de voortreffelijk opname en mix aan Bluegrass Boogieman Bart van Strien werden toevertrouwd  is evenmin toeval. De oversteek naar de overkant van de Atlantische Oceaan om een authentiek bluegrass feestje te beleven is voortaan overbodig. 1. Long Done Gone
 2. Rabbit In A Log
 3. Jolene
 4. Clinch Mountain Backstep
 5. I'm Head Over Heels In Love
 6. Poor Ellen Smith
 7. The Kitten & The Cat
 8. High On The Mountain
 9. Coulda Woulda Shoulda
 10. Black Mountain Moonshiners
 11. Walkin' The Dog
 12. Isabelle