×

Recensie

Roots

26 maart 2021

The Northern Belle

We Wither, We Bloom

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: DWYBO /Jansen record

We Wither, We Bloom The Northern Belle Roots 3.5 The Northern Belle – We Wither, We Bloom Written in Music https://writteninmusic.com

Vanuit Noorwegen wordt regelmatig sterk singer-songwriter materiaal de wereld ingestuurd. We denken daarbij eerder aan het donkere, ietwat zwaarmoedige folkrepertoire van Christian Kjellvander en Torgeir Wallander en de wat mildere variant van Darling West in de zogenaamde Nordicana, de Scandinavische stroming die aansluit bij Americana.

Daar hoort ook The Northern Belle bij, het sinds 2012 actieve muzikaal collectief dat in Oslo ontstond in het Nordic Institute of Stage and Sound, leverde tot dusver enkele langspelers af die hier grotendeels onder de radar bleven. Het scheelde niet veel voor de nieuwe langspeler, die werd vorig jaar uitgebracht maar krijgt nu een herkansing. Dat is overigens dubbel en dik verdient, het septet brengt vanuit een folk achtergrond een verfijnde combinatie van akoestisch en elektrisch versterkt snarenwerk een sterk countrygetint werkstuk.

Het maandenlange verblijf van zangeres en songwriter Stine Andreassen in Nashville werkt inspirerend en in de optimistische teneur sijpelt onmiskenbaar een weemoedig verlangen naar het verre Noorden. Bij het beluisteren van Gemini  trekt de heldere zang van Andreassen, prachtig ondersteund door harmonische backing van fiddledame Johanne Flottorp en Olé André Sjorgen die samen met Ekse Brandseth het zonnige snarenwerk genereert. De opener hekelt de dubbele moraal en vooroordelen waarmee vrouwen dagdagelijks geconfronteerd worden.

Remember It herinnert eveneens aan de vlotte West Coast van Fleetwood Mac en referenties naar hedendaagse countrypop zijn alomtegenwoordig zoals How Deep en het dromerige Late Bloomer illustreren dat voortreffelijk. Het niet van humor gespeende Tailor Made bezingt de Nudie suit, de flamboyante klederdracht van de countryboys en girls. Het op een wolk van strijkers zwevende Born to Be a Mother en No Clue snijden wat dieper maar het blijft steeds toegankelijk, wellicht iets te braafjes en gewoontjes voor de verwende rootsliefhebber maar als uitgestelde kennismaking geenszins te versmaden. 1. Gemini
 2. Remember It
 3. How Deep
 4. Tailor Made
 5. Late Bloomer
 6. Born to Be a Mother
 7. Two Minds
 8. Lonely
 9. No Clue
 10. Evelyn
 11. Love of Mine
 12. We Wither, We Bloom