×

Recensie

Rock

02 november 2011

The Nightwatchman

World Wide Rebel Songs

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: New West

World Wide Rebel Songs Tom Morello The Nightwatchman Rock 3 The Nightwatchman – World Wide Rebel Songs Written in Music https://writteninmusic.com

Nadat The Nightwatchman eerder al op folky manier de wereld muzikaal wilde veranderen, doet het project van Tom Morello dat ditmaal met flink wat versterking erbij!

De posterijen zijn in Nederland niet meer wat ze geweest zijn. En zo kan het zijn dat een cd pas maanden na de originele release (en het moment dat ‘ie ter recensie werd verstuurd) bij de recensent in de postbus terecht komt. In het geval van World Wide Rebel Songs van The Nightwatchman is dat echter eerder een geluk bij een ongeluk. Want terwijl de herfst goed invalt en de Occupy beweging in hun tentjes standvastig en hardnekkig stand houdt op diverse plekken in het land (en met name op het Amsterdamse Beursplein) is de cd van het alter ego van Tom Morello (Rage Against The Machine) actueler dan ooit.

Morello is boos. Boos op de manier waarop de wereld in elkaar steekt, boos waarop de elite het klootjesvolk uitbuit,, kortom, boos op de  ‘machine’ waar hij met zijn Rage Against The Machine al een flink aantal ‘bombtracks’ op af vuurde. Solo tapt hij uit een ander vaatje. Mondharmonica in een houder om de nek, akoestische gitaar op de buik. Het eerste album als The Nightwatchman was dan ook eerder folk dan punk of rock en ademde de sfeer van het werk van Woody Guthrie of Bob Dylan in zijn jonge jaren. Nu heeft Morello echter een band om zich heen verzameld en gaat het er wat pittiger aan toe. Elektrische gitaren, stuwende bassen en drums.

Maar muzikaal neigt het dan nog steeds niet naar het spervuur aan protest dat Rage Against The Machine op de luisteraars afvuurde, maar halverwege The Pogues en Bruce Springsteen. Maar waar Springsteen zo verhalend zingt dat de nare omstandigheden waarin zijn hoofdpersonen verkeren direct op je netvlies verschijnt, wil dat bij Morello maar niet lukken. Zijn stem is daarvoor gewoonweg niet boeiend genoeg een heel album lang en de teksten zijn – hoewel helemaal van nu – toch niet boeiend genoeg om uitgebreid tot je te nemen. Muzikaal hapert het her en der ook. Goed, de talenten van Morello als gitarist staan buiten kijf. Hij is gewoon fantastisch en door zijn spel is het album zeker wel deels de moeite waard. Maar de liedjes op dit album zijn als folkrockers net niet ronkend genoeg, als protest net niet fel genoeg… Het is het allemaal nét niet, zelfs niet als Ben Harper ene deuntje mee komt zingen. En dat is jammer, want de bedoelingen van deze fervente bestrijder van het onrecht in de wereld zijn voor zover je kan inschatten enorm oprecht. En gezien de huidige staat van de wereld en de onrust die er heerst, had het daarvan de perfecte soundtrack kunnen zijn. Maar dat is het dus net niet, want met een album als dit zal hij zijn boodschap nooit aan een groot publiek weten over te brengen. Zonde!

Tracklist World Wide Rebel Songs

 1. Black Spartacus Heart Attack Machine
 2. The Dogs of Tijuana
 3. It Begins Tonight
 4. Save The Hammer For The Man (feat. Ben Harper)
 5. The Fifth Horseman Of The Apocalypse
 6. Speak And Make Lightning
 7. Facing Mount Kenya
 8. The Whirlwind
 9. Stray Bullets
 10. Branding Iron
 11. World Wide Rebel Songs
 12. God Help Us All
 13. Union Town


 1. Save The Hammer For The Man