×

Recensie

Roots

30 oktober 2022

The Miners

Megunticook

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Megunticook The Miners Roots 3.5 The Miners – Megunticook Written in Music https://writteninmusic.com

Megunticook is een uitgestrekt meer in Fort Knox, Maine en de titel van het debuut van The Miners die vanuit Philadelphia, Pennsylvania. Tien jaar geleden lichtte het epeetje Miner’ Rebellian al een tipje van de sluier op van de muzikale koers die Keith Marlowe en zijn kompanen in navolging van Merle Haggard, Gram Parsons en Uncle Tupelo uitstippelden. Op het debuut wordt het amalgaam van altcountry, folk en countryrock verder uitgewerkt in 10 songs. Die werden gecomponeerd en gezongen door Marlowe die samen met Brian Herder zowat alle snareninstrumenten bepoteld. Greg Hiested en Vaughan Shinkus vormen de ritmesectie.

“This house is not a home without You”, zingt Marlowe op treurige dobro en pedalsteel tonen, het is een herinnering aan het nieuws dat zijn geliefde door borstkanker werd getroffen en brengt dat verhaal in een sobere countryballade. Na Leaving For Ohio waarin de pedalsteel weerom het hoge woord voert in een knappe meerstemmige countryrocker, gastmuzikant Bob Lowery is overigens alomtegenwoordig met harmonische backing. Op twangende honkytonk tonen keert Marlowe in Walnut Lane terug naar de dreef die naar het huis van oma leidt.

Het is vooral het melodieus golvende, aan de verrichtingen van de vroege Jayhawks herinnerende, Natalie waarbij ik telkens naar de repeatknop zoek. Het met potig snarenwerk, geheel uit stevige southernrock structuren opgetrokken Call Me contrasteert fel met het door de fiddle van gastmuzikant Joe Kille aangestuurde, schrijnende relaas van Black Bart en het al even droevige verhaal Day That Drummer Died .

Als een track als Day That Drummer Died  en de dartele twostep klanken van Baby Roots in saloon weerklinken, verdringen danslustigen zich ongetwijfeld op de plankenvloer. Mandoline, banjo en dobro kleuren samen met de fiddle Cardboard Sign, de afsluiter van een gevarieerd debuut dat ook minder puristisch ingestelde liefhebbers van het countrygenre zal aanspreken.  1. Without You
  2. Leaving For Ohio
  3. Walnut Lane
  4. Natalie
  5. Call Me Up
  6. Black Baby
  7. Apologize
  8. Day That Drummer Died
  9. Baby Roots
  10. Cardboard Sign