×

Recensie

Soul / Hiphop

15 november 2011

The Mighty Mocambos –

The Future Is Here

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Légère

The Future Is Here The Mighty Mocambos Soul / Hiphop 3.5 The Mighty Mocambos – The Future Is Here … Written in Music https://writteninmusic.com

De albumtitel is nogal misleidend of het zou zo moeten zijn dat de toekomst vooral zal bestaan uit nostalgie. Met die non-discussie over het al dan niet terugkeren van de gulden lijkt het wel erop dat veel mensen terug willen naar iets wat niet meer bij deze tijd hoort. Omdat alles van vroeger was beter was. Onzin natuurlijk. Soms kan retro leuk en verfrissend zijn, zonder dat het een constant verlangen is naar iets waar al lang afscheid van is genomen. Simpelweg omdat het eigenlijk nooit is weg geweest. Zoals soul & funk.

En soul & funk zal ook nooit verdwijnen. Omdat het steeds maar weer door nieuwe generaties wordt herontdekt en nog steeds de importantie ervan bewijst in de muziek van nu. The Mighty Mocambos is zo’n retrocollectief uit Duitsland, die een graantje wil meepikken van de hausse aan uncut soul & funk, waar vooral het New Yorkse Daptone-label patent op heeft. The Future Is Here is een knetterend en knarsend geproduceerd lo-fi soulfunkalbum, waar de sound vooral not now moet klinken. Wat er uit de speakers wordt geperst klinkt af en toe wel wat erg overstuurd en is het soms erg veel van het goede om zo te willen klinken, dat het eigenlijk weer niet klinkt. Krakkemige geluidskwaliteit kan de authenticiteit vergroten, maar het moet niet overdreven worden. En dat gebeurt bij tijd en wijle teveel op dit op zich niet onaardige album. The Future Is Here start overtuigend met het instrumentale Calling The Shots, dat down & dirty klinkt. Ook de The Sun Shines Tonight is een aardige poging om de 60’s rauwe soulsound nieuw leven in te blazen. Ook Struggle & Triumph is een ander opzwepende instrumentale funkboardtrack. En zo kabbelt het album verder voor met een overdaad aan breakbeats en vies klinkende blaaspartijen. Lekkere toegankelijk en voldoende retro is The Future Is Here een acceptabel album, maar haalt het echter het Daptone-niveau nergens. Daarvoor ontbreekt het nog teveel aan een eigen sound. In het aanbod aan dansmuziek is The Future Is Here wel voldoende opvallend genoeg, alhoewel het geen klassieker is. Gewoon een lekker strak retro-album om Daptoneloze dagen te kunnen opvullen.

Tracklist The Mighty Mocambos:

 1. Calling The Shots
 2. Zulu Walk (featuring Afrika Bambaataa / Charlie Funk & King Kamonzi)
 3. The Sun Shines Tonight (featuring Su Kramer)
 4. Struggle And Triumph
 5. Transcendental Express
 6. Vanilla Skies
 7. Physique (featuring Caroline Lacaze)
 8. Battle (featuring Afrika Bambaataa / Charlie Funk & King Kamonzi)
 9. Peace Street
 10. A Brighter Darkness
 11. Paranormals Theme
 12. The Next Message


 1. Calling The Shots
 2. Zulu Walk (Featuring Afrika Bambaataa, Charlie Funk & King Kamonzi)
 3. The Sun Shines Tonight (Featuring Su Kramer)
 4. Struggle And Triumph
 5. Transcendental Express
 6. French Vanilla Skies
 7. Physique (Featuring Caroline Lacaze)
 8. Battle (Featuring Afrika Bambaataa, Charlie Funk & King Kamonzi)
 9. Peace Street
 10. A Brighter Darkness
 11. Paranormals Theme
 12. The Next Message