×

Recensie

Alternative

12 december 2018

The Men

Hated: 2008-2011

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sacred Bones

Hated: 2008-2011 The Men Alternative 4 The Men – Hated: 2008-2011 Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de New Yorkers van The Men in hun muzikale ontwikkeling nooit stilstaan weten we inmiddels. Ooit begon hun studio output met vlagen postpunk en noiserock. Op tweede album Leave Home klonk dat zelfs heel fel, gejaagd en ja succesvol. Het is maar de vraag of we die kant van The Men ooit weer terug horen. Tegenwoordig zijn ze namelijk vooral bezig met, ja welk genre eigenlijk?: powerpop, 70’s, altcountry, folk en wat ze al niet meer toevallig tegenkomen. Daarbij lijkt het rauwere werk vooral voorbehouden voor zijprojecten en vrienden van de band, zoals in Uniform of Dream Police.

Voor hen die de rauwere kant van The Men missen, Hated: 2008-2011 verzamelt alle experimenteerdrift en pokkeherrie op 1 album en laat het in een grote cementmolen. allemaal tegelijk op je af komen. Met een symbooltje staat achter de tracks aangegeven van welke release ze af komen, maar vervolgens zijn ze niet chronologisch op volgorde gezet. Wellicht was dat kleuker geweest, wnat nu moet je tijdens het luisteren maar een beetje gokken uit welke period de desbetreffende track komt. De rode draad is namelijk altijd krakerig, rammelend, gruizig, overstuurd en noisey.

Die overstuurde bak herrie knalt er al gelijk goed in met Twist a Knife, waar een garage productie, hardcore punk en noiserock elkaar ontmoeten. Qua noiserock grooves word er bij Hated nog een schepje bovenop gedaan en de gitaren staan centraal, wat een psychedelisch totaalgeluid tot gevolg heeft: het had een track van de Japanse band Boris kunnen zijn. De psychedelica trekt mooi door op het lollig getitelde Free Sitar, dat inderdaad een instrumentale track is die enkel uit sitarklanken bestaat. Voeg daar dan ook nog eens covers van Devo, The Breakaways en Boys Next Door (The Birthday Party) aan toe. Zo is deze compilatie een beetje eem rommeltje, maar wel een rommeltje met een goed uitgedachte tracklist, lekker gekke experimenten en muzikaal een duidelijk overeenkomende geheel door die muur van altijd aanwezige herrie. Nog opvallender is dat een zeer groot gedeelte van dit album uit instrumentale songs bestaat en je het soms niet eens door hebt, zo sterk zijn die tracks. Toegeven, het al aangehaalde Free Sitar en het eveneens letterlijk te nemen Control Loop zijn niets meer dan vluchtige sfeerschetsen, maar vanaf track 13 tot de afsluiter valt er geen zanglijn meer te bespeuren. Gek genoeg missen we het niet, door een verrassende combinatie van noiserock, psychedelica, surf en zelfs country.

Of we The Men ooit nog eens dit soort muziek horen maken valt moeilijk te voorspellen. Dat moeten we misschien ook niet willen, aangezien het een band is die altijd vooruit denkt en steeds weer met frisse nieuwe ideeën op de proppen komt.  Toch was dit een zeer geslaagde terugblik. 1. Twist The Knife
 2. Hated
 3. Free Sitar
 4. Gates Of Steel
 5. Ailment
 6. Digital Age
 7. Control Loop
 8. Think (7" Version)
 9. Impish
 10. Walking Out On Love
 11. Saucy
 12. Somebody's Watching Me
 13. Love Revolution
 14. Captain Ahab
 15. Cowboy Song
 16. California
 17. Wasted