×

Recensie

Rock

24 maart 2012

The Mars Volta

Noctourniquet

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Warner Bros

Noctourniquet The Mars Volta Rock 3 The Mars Volta – Noctourniquet Written in Music https://writteninmusic.com

Sommige formules kunnen decennia lang mee. Maar anderen raken uitgewerkt en moeten nieuwe ingrediënten toegediend krijgen. Dit is het geval met de band van Cedric Bixler Zavala en Omar Rodríguez-López: The Mars Volta. Met hun nieuwe album Noctourniquet maken ze gebruik van hun oude formule, aangevuld met wat nieuwe bouwsteentjes.

Omar Rodríguez-López, het brein achter de band, zei zelf in een van de eerste reacties dat  Noctourniquet een versimpelde versie is van alles wat de band in de afgelopen jaren heeft gedaan. Wellicht versimpeld, maar of dat positief is, is een ander verhaal. Eerste dat opvalt is dat alle tracks  op de plaat, afgezien van twee nummers, gemiddeld rond de vier minuten duren. Voor een gewoon bandje zou dat niets bijzonders zijn, maar voor een band als The Mars Volta is dat toch opmerkelijk. Denk aan Frances The Mute (2005), dat eigenlijk één lang nummer is. Of Amputechture (2006), waar de tracks op een vreemde manier in elkaar overlopen en drie van de acht songs langer dan tien minuten duren. Voeg daar de hysterische zangpartijen, dikke en hectische gitaarmelodieën en metal drumpartijen met jazzritmes aan toe, en je hebt The Mars Volta ten voeten uit.

Voorafgaande aan de albumrelease waren al enkele nummers via de site van The Mars Volta te beluisteren. The Malkin Jewel zorgde voor hoge verwachtingen en verklapte de verandering: de track zou zo van een verloren album van Nick Cave kunnen komen. Rodríguez-López zingt teksten als ‘clickerdiclack’, die het caveriaanse gehalte alleen maar opvoeren. De hysterie is wat getemperd maar komt af en toe toch nog even de hoek om. Een perfecte combinatie en een interessante nieuwe formule.

Toch is het album niet geworden als de nummers op de site deden vermoeden. Noctourniquet is een soort karikatuur van het voorgaande Mars Volta-werk geworden, en zoals Rodríguez-López al zei: wat versimpeld. Lapochka is ronduit saai, met een drumpartij waar geen touw aan vast te knopen is, waardoor het het nummer min of meer verpest. In het perspectief van de de band is dit zeker niet hun beste album. Maar als we kijken naar de rest van de muziekwereld momenteel, is Noctourniquet zeker het luisteren waard. 1. The Whip Hand
 2. Aegis
 3. Dyslexicon
 4. Empty Vessels Make The Loudest Sound
 5. The Malkin Jewel
 6. Lapochka
 7. In Absentia
 8. Imago
 9. Molochwalker
 10. Trinkets Pale Of Moon
 11. Vedamalady
 12. Noctourniquet
 13. Zed And Two Naughts