×

Recensie

Pop

27 mei 2020

The Magnetic Fields

Quickies

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Quickies The Magnetic Fields Pop 4.5 The Magnetic Fields – Quickies Written in Music https://writteninmusic.com

Bescheiden in het uitbrengen van songs is songschrijver Stephin Merritt van de oorspronkelijk uit Boston afkomstige maar al jaren vanuit het New Yorkse Brooklyn opererende, band The Magnetic Fields, nooit. Hun bekendste album 69 Love Songs (1999) en het laatste vorige album 50 Song Memoir (2017) kenden gelijk de titels, 69 en 50 songs, het nieuwe album Quickies maar ‘gewoon’ 28. Verspreid over 5 vinylplaten klokken de songs vanaf 13 seconden naar net over de 2 minuten, maar zoals we van Merritt onderhand weten is alles zeer de moeite waard.

Quickies is een bonte verzameling songs en songsnippets en immer voorzien van geweldige titels als Kill a Man a Week, Bathroom Quickie, The Biggest Tits in History, Let’s Get Drunk Again (And Get Divorced), Kraftwerk In A Blackout of  I Wish I Were A Prostitute Again. Songs die net als de titels hilarische teksten hebben en voorzien zijn van altijd weer verrassende muzikale vondsten.

Merritt is al jaren één van de beste en originele songschrijvers die er rondlopen en hoewel hij alle songs voor Magnetic Fields schrijft zijn binnen het bandgeluid  Sam Davol (cello/fluit), Claudia Gonson (piano/percussie/zang), Shirley Simms (autoharp/ukelele/zang) en John Woo (banjo/gitaar) net zo belangrijk. Vooral Simms en Gonson drukken met hun vocalen een mooie stempel op de songs. En die donkere bas van Merritt blijft een al zo grote aantrekker natuurlijk.

De muzikale benadering van de songs op Quickies vond Merritt in de Franse barok en de composities die op de klavecimbel gecomponeerd werden. Korte songs, vandaar Quickies (al is woordkunstenaar Merritt dubbelzinnig genoeg om dat ook anders op te vatten) met vaak maar een instrument (met de gedachte aan de klavecimbel) als basis. Geïnspireerd door de vele korte verhalen die hij de afgelopen jaren las stuurde hij zijn teksten ook die kant op.

Nu is Merritt nooit een man van weelderige arrangementen geweest. Al helemaal als dat niet hoeft. Ook het leeuwendeel van de songs op Quickies klinkt kaal, steeds precies die instrumenten die de songs nodig hebben. Bij Merritt draait alles om teksten en melodie en die blijven zonder alle extra’s toch juist in de je hoofd hangen. Opvallend genoeg de kortste songs nog het meest, wat natuurlijk ook zeer met de titels en de prikkelende teksten te maken heeft.

Merritt heeft daarnaast de gave om heel simpele melodieën grote en tijdloze klasse mee te geven. Misschien juist ook wel door voor een andersoortige instrumentatie te kiezen (de autoharp in Castles of America, de prominente ukelele in songs als Castle Down a Dirt Road of My Stupid Boyfriend, de harmonica en xylofoon in het geweldige Evil Rhythm) trekt hij bij elke song de tekst naar voren. Teksten die je steeds weer op de tip van je stoel zetten en net zo vaak hilarisch grappig zijn.

Pas met het hilarische (I Want to Join A) Biker Gang, song #15, is voor het eerst percussie te horen en pas met song #24,  het lekker diep donker gezongen I Wish I Had Fangs and a Tail, komt er een wat voller arrangement voorbij. In de briljante songopbouw van het album maakt dat trouwens totaal niet uit. Muzikaal blijft er, naast de geweldige teksten, steeds volop te genieten.

Soms zou je willen dat Merritt wel even flink uitpakt. Zo klinkt Kraftwerk in a Blackout als een songs die in een lange uitvoering in een bandbezetting het dak eraf zou kunnen laten knallen. Hetzelfde geldt op een andere manier voor Come, Life, Shaker Life!. Een geweldige compositie waar de gitaarpartijen briljant over elkaar heen buitelen en van geweldige zangpartijen vergezeld gaan.

Quickies is wederom een ongehoord rijk album. Meritt heeft wederom handenvol songs geschreven die in akkoorden en zanglijnen fascinerend en geweldig zijn en zijn grote klasse als songschrijver, één van de beste van de laatste decennia, in grote glorie laat horen. Volledig in zijn eigen muzikale idioom opgetrokken en met een tijdloze waarde.

Met Quickies krijg je net als met 69 Love Songs en 50 songs Memoir een absolute songoverdosis maar wat een verrukkelijke overdosis is het. Na 28 songs wil je eigenlijk maar één ding: Weer helemaal overnieuw gaan luisteren. 1. Castles of America
 2. The Biggest Tits in History
 3. The Day the Politicians Died
 4. Castle Down a Dirt Road
 5. Bathroom Quickie
 6. My Stupid Boyfriend
 7. Love Gone Wrong
 8. Favorite Bar
 9. Kill a Man a Week
 10. Kraftwerk in a Blackout
 11. When She Plays the Toy Piano
 12. Death Pact (Let’s Make A)
 13. I’ve Got a Date with Jesus
 14. Come, Life, Shaker Life!
 15. (I Want to Join A) Biker Gang
 16. Rock ‘n’ Roll Guy
 17. You’ve Got a Friend in Beelzebub
 18. Let’s Get Drunk Again (And Get Divorced)
 19. The Best Cup of Coffee in Tennessee
 20. When the Brat Upstairs Got a Drum Kit
 21. The Price You Pay
 22. The Boy in the Corner
 23. Song of the Ant
 24. I Wish I Had Fangs and a Tail
 25. Evil Rhythm
 26. She Says Hello
 27. The Little Robot Girl
 28. I Wish I Were a Prostitute Again